Парламентът прие на първо четене промени в Закона на енергетиката. За гласуваха 101 депутати и 27 народни представители се въздържаха. Никой не гласува против. 

Промените в енергийния закон предвиждат всички фирми, които ползват ток ниско напрежение, и досега цената на тази електроенергия се е опреляла от КЕВР, ще трябва да сключват договор с доставчик на ток. 

Измененията ще засегнат фирми като фризьорски салони, обущарници,пекарни, шивашки ателиета, които досега са консумирали ток по регулирани цени. В 15-дневен срок от влизането в сила на измененията трите ЕРП-та ще изпратят писма до засегнатите фирми да си намерят друг доставчик. Тези фирми, които не го направят, ще ползват услугите на доставчик от последна инстанция. Така от 1 октомври над 300 хиляди фирми ще ползват ток на пазарни цени.

Промените в закона за енергетиката предизвикаха дискусия в пленарна зала. Подготвят се пакети за малките консуматори на ток и те няма да останат без предложения от търговците на ток, каза Димитър Бойчев от ГЕРБ. Той информира, че се подготвя свързване между българската и румънската борса. Бойчев поясни, че енергийно уязвимите клиенти ще останат на регулирания пазар.

Когато имаш смяна на политиката, тази промяна трябва да е от Министерския съвет, каза Рамадан Аталай от ДПС. Няма политическа формация, която да не е съгласна с либерализацията на енергийния пазар, поясни той. Той изрази притеснения, че 1 октомври е твърде кратък срок.

Механизмът на капацитет минава през цялостна либерализация на енергийния пазар, обясни шефът на енергийната комисия в НС Валентин Николов. Трябва да се либерализира пазарът на едро, да напишем как ще действа механизмът за капацитет, каза още Николов. Може би трябва да дадем преходен период на малките фирми, за да ги защитим, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той поясни, че между първо и второ четене ще бъдат внесени още промени. Той смята, че трябва да се направи информационна кампания за домакинствата за процеса, при който те ще потребяват ток на пазарни цени.Механизмът на капацитет минава през цялостна либерализация на енергийния пазар, обясни Николов.