Предложеният служебен кабинет има по-висока стартова подкрепа от кабинета, който сега си заминава“ – това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Имам много възможни коментари, но съм най-възмутен от това, че има ярки политически фигури от кабинета на „Денков“ – четирима министри… Шегувам се разбира се!

Какво е това „ярките политически фигури“? Бледи ли да са? 

Те трябва да са ярки – та да ги разпознаят на улицата и като ги спрат да им се скарат – както се е случвало“, поясни Дончев в студиото на bTV.

„Щуротии не мога да коментирам! Това е нелепо!“ – заяви той в отговор на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, че кабинетът е реден от ГЕРБ и ДПС.

Самата амбиция да се махне вътрешният министър Калин Стоянов е подозрителна и ние мислим, че това е опит за овладяване на цялата система. Вчера при изслушването му в Народното събрание (НС) той каза други неща – че е имало натиск от Петков да посочи зам.-министър – политическа фигура, който да оглавява щаб за изборите.

Гърми страшен скандал: Шефът на МВР издаде шокиращо искане "под масата" на Кирил Петков за изборите БЛИЦ TV

Имаше поне две оферти покрай ротацията – включително последната от г-н Денков да бъде съхранен кабинета му в този състав като се направи ротация само между него и Габриел. Тоест... логиката му леко се губи – добре е Калин като е техен министър, но не и като министър на ГЕРБ.

Не може вторият да узурпира цялата власт!“, ядоса се Дончев.

„Не аз съм ходил да правя интервюта на Стоянов и не аз съм му предложил да е такъв – видях го като се закле в пленарната зала“, поясни още той.

„742 пъти мисля, че съм отговарял на въпроса дали ГЕРБ управлява с ДПС. Трябваше г-н Петков да разпитате по тази тема. Не мисля, че има законопроект, под който да е моят подпис, а мисля, че има подписи на Петков и Пеевски.

Но лоши партньорства няма!“ – отсече Дончев за напористите питания на водещата Цветанка Ризова за това какви са отношенията между ГЕРБ и ДПС.

Днес като че ли не се разбираме много добре! Искате 743 път ли да отговоря?“ – скастри я той.

„Идвал съм десетки пъти при вас като член на Министерския съвет – помните ли да съм се оплаквал, че някоя друга институция ми пречи да си свърша работата.

То това е управлението – баланс, убеждаване и не винаги всички да са съгласни с теб“ – така той отговори на Ризова, която се притесни, че Денков се жалва, че имал опозиция по време на управлението му.

„Нямах намерение да коментирам Петков, но… ако има данни, че има нарушения това причина ли е да не започне проверка?

Само пускат някакви сензации, които ни пленяват въоръжението, но трябва да се случват и действителни неща.

Искам да съм честен, но със сигурност с всичко, което се случва става все по-трудно в бъдеще да управляваме с ПП-ДБ, но всичко зависи от резултата от изборите.

Подобен говор от Петков правят нещата още по-трудни, а не по-лесни. Не ми се иска нищо да изключвам, а най-много ми се иска България да има стабилно управление.

А има и куп други важни неща, които трябва да се случват в страната – образование, икономика, армия и т.н.“, заяви Дончев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук