Началото на края: Главата на Никола Минчев падна

Депутатите гласуваха оставката на председателя на Народното събрание

Депутатите взеха главата на Никола Минчев като председател на Народното събрание. Със 125 гласа "за" предложението за отстраняването му бе прието. 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Искането бе внесено в сряда от ИТН, а причината - горещата тема за РСМ и нежеланието на председателя на парламента да одобри заседанието по казуса да бъде закрито, за да може депутатите да чуят секретните грифове, в които Кирил Петков обещава да вдигне ветото за ЕС на Скопие до края на месец юни.

Нинова смълча НС: Такова разрушително политическо озверяване, каквото се случва сега, не съм виждала

БЛИЦ припомня, че днешните дебати продължиха повече от 5 часа, а депутатите от всички парламентарни групи си хвърлиха множество обвинения. 

В залата бяха и почти всички представители на министерски съвет, начело с премиерът Кирил Петков и Асен Василев. И двамата имаха изказвания от парламентарната трибуна, които срещнаха остър отпор от опозицията в лицето на Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ. 

Асен Василев истеряса в парламента, след като чу това от ДПС

Още в началото на заседанието скандалите започнаха, но в първите минути те бяха само между бивши и настоящи членове на ИТН. По-късно те се разрастнаха и в тях се включиха от БСП, "Възраждане", ГЕРБ и ДБ. 

Карадайъ огласи гаф на Петков, който историята не помни от 30 години

БЛИЦ припомня, че ГЕРБ вече внесе искане за гласуване на вот за недоверие в правителството, който най-вероятно ще влезе за обсъждане в зала през идната седмица. На този етап от ИТН, "Възраждане" и ДПС са заявили, че ще подкрепят вота, а формациите общо имат 126 народни представители, с което си гарантиран нужните 121 гласа, за да решението бъде взето. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!