От трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев отговори на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. „Вие казахте, че дебатът не е за г-н Минчев, а за ситуацията в страната. Аз не искам да живея в държава, в която дебатът за председател на Народното събрание не е за човека, който ще заеме този пост“, заяви той.

Преди това Карадайъ заяви, че в страната има политическа криза от некомпетентността от тези, които в момента се опитват да противопоставят обществото.

Карадайъ огласи гаф на Петков, който историята не помни от 30 години

„Това е най-лошото правителство за последните 32 години и трябва да се гласува неговата оставка“, каза той.

Според него доверието от ПП е вече оттеглено.

„Загубихте мнозинството си и, когато това стане, най-резонното нещо е да търсите диалога за изход от ситуацията, но вие не разбирате и това. Като не го разбирате, сега ще видите как днес ще се случи един естествен политически ход, а след това и още един – вашата оставка“, каза той.

„Г-н Карадайъ, вие казахте, че сме направили призив за етническо противопоставяне. Не, нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност. Диалогът, който вие от ДПС искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Ето ви новина. Няма да продължи. Ние в такъв диалог няма да влезем с никой“, отговори Асен Василев и започна да декламира с фалцет:

"Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните с начина си на управление, със задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който вие проповядвате", посочи Василев. 

"Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма", каза на висок глас той и взриви залата. 

Той заяви още, че ДПС гледат на „Продължаваме промяната“ като нещо, което ще отмине. „Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден, докато тя се случи“, заплаши той.

„Независимо от опитите да се сформират изкуствени мнозинства които са абсолютно безпринципни, които имат за цел само едно – да продължат всички схеми, които ние започнахме да спираме. Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма“.

Василев се съгласи, че падането на кабинета би било антикризисна мярка, но за опозицията: „За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза!“, извика вицепремиерът и депутатите избухнаха във възгласи.

„Толкова дълбока криза, че сте готови да се прегърнете с „Възраждане“, за да свалите това правителство“, добави той, след като залата се успокои.

На трибуната за отговор веднага се качи лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ, който се изказа остро срещу думите на Василев, който си позволи да намеси Ахмед Доган в речта си. 

"Обръщам се към случайните минувачи в парламента", поде лидерът на ДПС, явно визирайки и гледайки към финансовият министър.

"Няколко неща трябва да се кажат, защото има едни случайни минувачи, които не ги знаят", добави той и припомни как Доган се е борил срещу опитите за насилствена асимилация от комунистите още през 1986-а година.

"Днес случайни минувачи да ползват името на г-н Доган за щяло и нещяло?! Това не кореспондира с историята", отсече категорично той и добави, че именно заради това крадците, задкулисието и мафията, чиито представители в момента управляват, трябва да бъдат свалени.