Очаква се до есента да приключи изграждането на участъка от Сливница до Драгоман на АМ „Европа“.

Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който придружава премиера Борисов на инспекция на строителните работи по АМ „Европа“.

„Това е 4-ата инспекция за последните 7-8 месеца, откакто стартирахме строителството на АМ „Европа“. За по-малко от година сме вече на почти 60% физическо изпълнение на обекта като строителни дейности и около 45%, почти 50% като финансово изпълнение на обекта.

Предстоят няколко сертификата следващата седмица за няколко участъка. Имаме 11 големи съоръжения – един мост, 5 надлеза, 3 селскостопански надлеза, два подлеза, две пътни възела към Сливница, трети започваме изграждане при Сливница.

Имаме строително разрешение и изместваме оптични кабели и водопровод. Тези дейности вървят успоредно с работата по самата магистрала“, обясни Нанков.

„Не сме прекъсвали и за ден работата. Част от магистралата ще минава по съществуващо трасе. То ще се ползва за едната посока на движение. По договор имаме 730 дни като краен срок за приключване.

Трябва да е май 2021 г., но ще сме говори през есента. Монтирана е на места вече и оградата. Ангажиментът е есента на тази година да са напълно готови с включване и приемателна комисия“, каза още той.

Премиерът добави, че по тази магистрала ще може да се стига от Виена до Бургас, а с "Хемус" - или от Мюнхен до Варна.