С искри започна днешният пленарен ден. Дневният ред предвижда изслушване на служебният министър на финансите Людмила Петкова във връзка с изпълнението на приходната и разходната част на Закона за държавния бюджет за 2024 година. 

По предложение на ПГ на БСП народните представители ще изслушат министъра на енергетиката Владимир Малинов заради разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй".

В началото на заседанието "Възраждане" излезе с декларация относно приемането на България в еврозоната. Това нажежи страстите в залата.

"Вчера излезе много добра новина – според доклада на ЕК и ЕЦБ е потвърдено, че България няма да въведе еврото на 1 януари 2025 г.

Това поставя точка на дълги политически манипулации. Вече официално България не е готова за еврозоната, българската икономика не е готова за еврото. Но това не е новина.

Друг доклад на Световната банка показа, че към 2043 г. България може да достигне изравняване на стандарта на страните в еврозоната", заяви Костадин Костадинов.

„Погрешни се оказаха всички дати за въвеждане на еврото. Ние от "Възраждане" предлагаме да се запише датата от референдума - 1 януари 2043 г. Иначе ще продължат напразните разходи", каза още той. 

Йордан Цонев от ДПС напомни, че точка в дневния ред е изслушване на служебния финансов министър, като една от темите е свързана с преговорния процес за приемане на България в еврозоната.

По думите му декларацията на "Възраждане" е "отношение".

"Не само, че беше отношение, но беше и внушение, но беше грешно внушение. Имаме лоша новина за вас - процесът по преговорите се движи по график“, добави той. 

"През септември-октомври ще има ъпдейт на доклада и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията. Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата", заяви Цонев.