Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира казуса около резолюцията на ООН за Сребреница и искането за извънредно заседание на депутатите.

"За мен най-чистият вариант е да бъде извикан министърът на външните работи на закрито заседание в парламентарната комисия по външна политика.

Има различни трактовки и е нужно да се види цялата кореспонденция с нашия представител в ООН, за да се избегнат всякакви съмнения, че България има двойни стандарти в своята външна политика”, каза Йотова в отговор на въпрос за съмнения за опит на служебния премиер Димитър Главчев да промени позицията на България по отношение на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

„Аз няма да коментирам президента Вучич. За мен изключително важно е да чуя позицията на българския министър-председател и в случая той е и външен министър. Тук става въпрос за международния авторитет на страната ни, това е изключително сериозно”, каза тя.

Дали ще има заседания, това ще решават колегите от Народното събрание. Има неща, които би трябвало да се разгледат на едно закрито заседание, за да бъдем сигурни ние българските граждани и да пазим своя авторитет”, каза вицепрезидентът. 

Тя поясни, че отношенията между институциите не са „вярвам, не вярвам”, а вярваме на документи. "Затова искаме да видим цялата комуникация, която е изпратена във Вашингтон. Какви са били съображенията, аргументите и какво е било в крайна сметка последното решение, което е дошло в България".

Снощи от ПП-ДБ поискаха да има извънредно заседание на депутатите. Една от предложените точки е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. 

В позицията вчера от служебното правителство заявиха, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

В позицията се посочва, че разпространената в публичното пространство грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата, посочиха още от служебното правителство, припомня "Нова телевизия".