На 6 ноември гласуваме за президент и на националния референдум. Асоциация "Прозрачност без граници“ предупреждава за нарушенията, за които да внимаваме по време на вота:

1. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за президент и вицепрезидент. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

При съмнение за престъпления като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите:

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

3. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;

4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват;

5. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;

6. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;

7. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

8. Раздаване на пари;

9. Опрощаване на дългове;

10. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.
обръщайте се своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия.

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224.

На сайта www.samizbiram.bg можете да намерите пълна информация за възможните нарушения и престъпления против избирателните права на гражданите и към кои институции да се обръщате ако забележите такива.