Байдън и ЕС избираха между санкции и война. Препотвърдено е решението на САЩ и НАТО да не се участва във военни действия в Украйна срещу Русия. Това каза дипломатът Любомир Кючуков в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

На този етап очакваме всичко, но в рамките на Украйна, уточни още Кючуков.По думите му НАТО няма да се ангажира във военен конфликт.

Практиката показва че санкциите не решават проблемите. Въпросът е колко ще бъдат ефективни санкциите. Това са санкции, които могат да си позволят държавите и които повече ще накажат Русия, отколкото европейските граждани, каза още той.

Големият избор е дали рискуваме да пренесем в глобален конфликт, защото намеса на НАТО би направила това. Или се действа по политически пътища, които към момента са санкции. Като подход бяха избрани санкциите, като механизъм е въпрос на преценка, добави още Кючуков.

Според него най-притеснително е заявлението на Путин в което се оспорва правото на съществуване на Украйна.

Кючуков отбеляза, че трябва да се мисли как може да бъде спряна войната в Украйна, без това да доведе до глобална война.

Експертът по Близкия изток проф. Владимир Чуков заяви, че санкциите са една от възможностите, но по-важното е на кого са наложени.

Бежанската вълна е видима, трябваше по-рано да вземем решения за българите в Украйна. Първо ще видим докъде ще стигнат действията в Украйна, каза още той.

Според него има два варианта – или ще бъде окупирана цяла Украйна, или ще бъде разделена на две.

Проф. Чуков допълни, че това зависи от готовността на украинските въоръжени сили.