Министрите на отбраната на страните от НАТО се събират днес на извънредна среща в Брюксел, на която се очаква да обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса в Източния фланг. Българският министър на отбраната Драгомир Заков също участва в срещата, съобщи БНТ.

В навечерието на срещата генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг изрази опасения, че във войната срещу Украйна Русия може да прибегне до химическо оръжие.

Важният за България въпрос е дали у нас ще има допълнително подкрепление от НАТО. Пактът продължава да подсилва Източния си фланг, но как точно това ще засегне страната ни, ще стане ясно след срещата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в навечерието на срещата, че държавите от НАТО трябва да влагат поне 2% от БВП в отбрана.
На извънредната среща на военните минстри днес ще дискутираме бруталната инвазия на Русия в Украйна.

Това е опустошително за украинците и ще разруши нашата среда на сигурност. Ще има продължителни последици за сигурността за всички членове на НАТО. НАТО отговори по обединен и бърз начин.

Членове на НАТО наложихи тежки санкции на Русия. Страните - членки предоставиха значителна помощ на Украйна - военна, финансова, хуманитарна помощ. Ние подсилваме нашата колективна защита. Стотици хиляди войници са в готовност. Има американски войнци в Европа. 40 000 войници под командаването на НАТО, предимно в източните страни-членки, поддържани от флота и военновъздушните сили, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Нашият сигнал към света е, че останахме обединени в подкрепата си към Украйна. Заклеймяваме руската непровокирана и неоправдана ивназия в Украйна. Украйна има легитимно и суверенно правителство. И ние подкрепяме техните усилия да се защитават. Ще продължим да ги подкрепяме, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 хиляди военни на пряко подчинение на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.