Партиите, с които НДСВ би си партнирала, ако влезе в следващото Народно събрание, са "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Това каза съпредседателят на НДСВ ("Национално движение за стабилност и възход") Станимир Илчев в интервю по Българското национално радио.

"Бих цитирал ДБ и ПП като партии, които заслужават да бъдат поканени за разговор или да бъде приета евентуална подобна тяхна покана", каза Илчев в отговор на въпрос с кои формации ще си сътрудничи НДСВ в парламента.

И се мотивира защо се спира на точно тези две формации.

"Те бяха подредени от събитията през лятото на 20-а година от думите на президента Радев, от хората които гласуваха за тях, като силите, които са в противовес на порочната власт. Цитирам президента - от едната страна е порочната власт, от другата народът, от едната страна са силите, които задълбочават неравенствата, от другата на хората, които искат да предложат по-модерна и справедлива социална политика", коментира той.

Die Welt: България при Петков и Василев тайно е доставяла на Украйна много оръжия и гориво

"НДСВ ще отиде на парламентарните избори със собствен ресурс, със собствени кадри, със собствените ни знакови лица. Няма да има нищо мистично около нашето усилие да обърнем тренда в българската политика".

Това уточни, че партията не се реанимира, а искат да бъдат в Народното събрание, за да кажат, че има начин да се създават мнозинства, които да работят по определени програми:

"Всяко очакване на устойчивост в парламента е фикция. НДСВ има претенцията за по-висока коалиционна култура от сегашните партии и би могла да им съдейства да изградят мнозинство, което не е фикция".

По думите му сложната геополитическа обстановка е позната атмосфера за НДСВ, тъй като са работили в подобна ситуация през 2001 - 2004 г., когато България решаваше задачата за влизане в НАТО и ЕС:

"Партиен елит, който се е справил с такива две задачи и сега мечтае да обърне съвсем конкретно тренда в политиката, би трябвало да бъде подкрепена от големи групи български граждани".

Съпредседателят на НДСВ изброи очакванията на НДСВ за посока на развитие на страната - Шенген, Eврозона, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССР).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук