Идеята за платено майчинство с 90% от доходите на осигурената майка е залегнала в политическата предизборна програма на НДСВ още от 2005 г. С усилията на депутатите от НДСВ Христина Христова и Милен Велчев бе внесен и приет законопроект за удължаване срока на майчинството до навършване на 9 месеца на детето. Оригиналната идея на НДСВ е майката да получава 90% от заплатата си докато детето стане на 1 година, съобщиха от жълтата партия.
Аргументите ни са три – липсата на достатъчно места в детските ясли, здравето на детето и демографската криза.
Като последователна партия НДСВ продължава да отстоява тази своя политика в защита на семейството и на децата. Съвсем естествено е да я поставяме винаги на дневен ред за обсъждане в коалицията, което и правим.
Вярно е, че при обсъждането на Бюджет 2009 на последното заседание на Съвета на коалицията не постигнахме подкрепа за удължаването на срока на платеното майчинство. Това не означава, обаче, че няма да продължим да поставяме въпроса между първото и второто четене на бюджета и да търсим подкрепа в и извън парламента.
Още веднъж заявяваме, че идеята за удължаване на платеното майчинство от 3 месеца на 9 месеца, а сега и на 12 месеца е на НДСВ и тя не служи нито за ПР, нито е плод на лични амбиции. Подобно твърдение е обидно за младите хора, които отглеждат децата си и се осигуряват през целия си трудов стаж, както майката, така и бащата. Срещу това един или два пъти в живота си, те черпят средства от фонд „Общо заболяване и майчинство”. Ако този фонд е затруднен да изплаща обезщетения, то не е заради изплащането на майчинството, а заради изплащането на извънредно много „болнични”. И рационалното решение би било да се разделят видовете осигурителни плащания и обезщетенията срещу тях в два различни фонда. Но това е вече друга много важна тема.
НДСВ ще продължи да отчита реалните нужди на майките и децата и ще настоява за пълното възприемане на идеята за 12 месеца платено майчинство. Румъния, например, вече прие платено майчинство с 85% от заплата на майката до навършване на двегодишна възраст на детето. /БЛИЦ
.