Гардове на четири крака пазят депутатите. Кучетата са сред най-верните приятели на някои от родните избраници, установи проверка на „Телеграф“. Много от тях споделиха, че заради напрегнатото си ежедневие нямат време за домашен любимец, но други с много обич разказаха как се грижат за животните, които гледат вкъщи.

Мика Зайкова с радост се сеща за котките на внучката си, която живее в САЩ. А един депутат шеговито сподели пред „Телеграф“ на въпрос дали има домашен любимец: Имам тъща. Неговият съпартиец от ИТН Андрей Чорбанов сподели, че не намира сега време за домашни любимци, но като дете имал цял зоопарк, риби, папагали и други животинки. Мечтаел от малък да стане биолог и затова си взел много животни вкъщи.

Много

С много домашни любимци се оказа депутатката от „Демократична България“ Албена Симеонова. „Аз живея на село, лозар съм и имам няколко кучета и едно куче вкъщи, което се казва Мечо.

Отделно имам две котки, които децата си ги отгледаха“, разказва Симеонова. Любимото й куче е Мечо, кавказка овчарка. Оранжевите котараци Гари и Ори били големи ловци, хващали често смокове и мишки и ги носели пред вратата на своята стопанка. Ерджан Ебатин от ДПС се оказа голям почитател на кавказките овчарки.

Самият той е председател на Българския национален киноложки клуб „Кавказка овчарка“. Интересът към тази порода се появил, когато Ерджан Ебатин бил студент през 1995 година.

Един ден майка му се обадила в квартирата му и разтревожена споделила, че са откраднали едно агънце от двора й. Ерджан Ебатин бил отличник и със стипендията си купил кавказка овчарка като пазител на домашните животни на семейството си. С времето Ерджан Ебатин се влюбил в породата кавказка овчарка и започнал да участва в киноложки изложби.

Любимото му куче се казвало Акбар, чиято снимка фигурира в дипломите на престижни руски киноложки изложби. За съжаление починало, но депутатът все още си спомня с умиление за него. Иначе депутатът от ДПС има и други кавказки овчарки, с които обича да прекарва времето си. За Анна Александрова от ГЕРБ часовете с любимия й Арти също са безценни. Той е френски булдог, който много харесва децата и обича играта с тях.

Без дом

Явор Божанков от БСП разказва за новия член на семейството си, който осиновил от великотърновския приют. Чаровният Зак е на 6 месеца. Много благодарна животинка, споделя Явор Божанков. Осъзнах, че има много животинки, които са изхвърлени, които нямат дом и би било добре да бъдат осиновени. Може да отидеш да го осиновиш. В България за разлика от други държави дори не плащаш за това.

Призовавам хората, когато искат да си вземат домашен любимец, да осиновят, каза пред „Телеграф“ Явор Божанков. Освен добри пазачи четириногите обгрижват с топлина и любов своите стопани, които участват в словесни битки в парламента. Шефката на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова също си е взела бездомни кучета вкъщи преди пет години.

Арчи и Кери са първите животни, които взима Манолова. Мъжът ми храни всички бездомни котки в квартала, разказва за семейството си Мая Манолова. Тя също съветва хората, които искат домашни любимци, да си осиновят бездомни животни, които ще ги дарят с много любов.



Деси Атанасова разхожда Шиба ину

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова признава, че обича да отделя време на домашния си любимец Ръфи, с който заедно се разхождат в Борисовата градина и сред природата.

Ръфи е куче от породата Шиба ину, много послушен, а на челото му се е оформила окраска като сърце, което привлича минувачите в парка. Ръфи обича игрите, но не прави бели, споделя Десислава Атанасова.