Министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев определи като големи шансовете на кандидат- президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Това той каза в отговор на въпрос преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по отбрана.
Имаме достойни кандидати, които отговарят на нашите изисквания, посочи Ненчев като допълни, че предстои двойката да бъде одобрена от Изпълнителния съвет на коалицията след празниците. Ненчев каза още, че ако техните кандидати са втори или трети, то Реформаторският блок ще подкрепи кандидата на ГЕРБ на втория тур. На въпрос Николай Ненчев обясни, че от БЗНС са подкрепили кандидатурата на Гроздан Караджов, но гласовете не са им достигнали и кандидатурата на Трайчо Трайков е събрала повече гласове.

Ненчев посочи още, че не намира нищо смущаващо за избирателите около името на Трайчо Трайков и допълни, че той дълго време е бил част от Гражданския съвет, работили са на изборите за Европарламент и на парламентарните, сега той е общински съветник от квотата на Реформаторския блок. "Не съм останал с впечатления, че има настроения. Това беше въпрос на предпочитания. Ние имахме решение да подкрепим Гроздан Караджов, но при положение ,че той не събра достатъчно гласове, това беше най-разумното", коментира Ненчев. Той обаче смята, че най-добрият вариант е бил за единна кандидатура на РБ с ГЕРБ. България има нужда преди всичко от политическа стабилност и предвидимост, коментира той. Министърът каза още, че не би искал да коментира кандидатурата на ген. Румен Радев. Попитан дали вижда сериозна конкуренция в лицето на Радев, Ненчев отговори " Не бих казал".

Николай Ненчев каза, че на днешната среща на премиера Бойко Борисов с Реформаторския блок са били коментирани редица въпроси, свързани с новия политически сезон. Той изрази задоволство, че съществено внимание е било отделено на секторите сигурност и отбрана. Както винаги получавам пълна подкрепа от страна на премиера и на колегите, които бяха част от днешния съвет, посочи министърът. Министър Ненчев каза още, че съвместната охрана на въздушното ни пространство от ВВС на България заедно със САЩ ще започне на 9 септември за една седмица, експериментално. Ненчев посочи, че разговорите за съвместна охрана с Полша са в много напреднала фаза и изрази надежда да се постигне споразумение. На въпрос министърът каза, че на този етап няма калкулации колко ще струват съвместните дежурства с Полша. Бихме могли да поемем храната и настаняването, което не е чак толкова голям проблем за нас, защото имаме собствени бази, които използваме, каза Ненчев, но допълни, че въпросът за горивото на самолетите се уточнява.

"Нямаме все още завършен разговор и документ. Това е мирновременна мисия, която се инициира от НАТО и се приема от страните-членки. България само и единствено ще се възползва от това", каза министърът на отбраната. За договора за ремонт на изтребителите МиГ-29 от Полша министър Ненчев каза, че до сега полската страна изпълнява перфектно своите договорености и в рамките на ноември ще имаме ремонтирани още два двигателя и готов още един самолет. Силно вярвам, че до края на годината ще имаме още 10 двигателя, което означава още шест МиГ-29, което е много голям напредък, посочи Ненчев. Попитан за по-нататъшния етап от процедурата за нови изтребители, министърът каза, че тя е в много напреднал етап, остава Институтът по отбрана да се произнесе.

Той допълни, че би искал да чуе и мнението на новия командир на ВВС, което ще стане вероятно между 10 и 15 септември. Непосредствено след това ще започнат в определените срокове да се придвижват всички документи и разговори, каза Ненчев. Сред въпросите, които коментира пред депутатите от комисията, министър Ненчев каза, че на този етап не се налага изпращането на повече военнослужещи за охрана на южната ни граница. Предприех инициативи, с които трябваше да обучим една немалка част от нашите военнослужещи съвместно с МВР и Гранична полиция и при необходимост те имат готовност в рамките на няколко часа да се предислоцират там.