Бившият министър на отбраната Николай Ненчев написал концепция за еърполисинг с финансов ангажимент за между 8 и 12 милиона лева. Това съобщи служебният вицепремиер и шеф на военното ведомство Стефан Янев, цитиран от „Труд“.
Ненчев се аргументира, че е заимствал балтийския модел за съвместна охрана на въздушни пространства, но е пропуснал да отбележи факта, че балтийските държави нямат собствена военна авиация.

В концепцията на Ненчев е записано, че българската държава поема разходите за гориво за чуждите самолети, които ще помагат за охраната на небето ни, както и ще плаща за настаняването на контингента в хотели с 4 и 5 звезди.

Във вторник президентът Румен Радев обяви, че българската държава няма да дава пари за охрана на въздушното й пространство от партньорските държави в НАТО. Той припомни, че предложението да се плаща за еърполисинга е дошло от бившия военен министър Николай Ненчев.

А в сряда по време на военна конференция в София началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов обяви, че вече няколко държави са проявили интерес за осъществяване на съвместна охрана на въздушното ни пространство – нито една от тях не е повдигнала въпроса за заплащане.