Хората във въоръжените сили разбират, че най-сетне държавата полага усилия за тях. Доброто въоръжение означава стабилност, дългосрочни проекти и предвидимост на тяхната работа. Това заяви военният министър Николай Ненчев, дни след като парламента да даде зелена светлина за покупката на нови самолети и кораби за армията.
 „Това е един доста сериозен финансов проект. Той ще бъде разработен и приет от комисията, която е назначена с моя заповед. В нея влизат много специалисти”, каза Ненчев пред БНТ и добави, че изборът трябва да бъде направен прозрачно, пред лицето на всички българи.
 
„Разговорите стартираха. Имаме три компании, с които водим разговори за изтребителите. Очакваме да получим конкретните оферти. Ще се стремим в рамките на тази сума да получим максималното”, посочи министърът.
 
Що се отнася до корабите – за тях ще бъде обявена обществена поръчка.„Има много голям интерес. Ако тези кораби се изграждат в България, вероятно цената ще бъде по-ниска. Надявам се още в рамките на този месец да започнат процедурите. Очакваме до края на 2018 -2019 година да получим първите самолети и да бъде готов първият кораб”, зави ресорният министър.
 
„Трябва да правим повече за българската армия, за личния състав. Случих на много качествени хора в Комисията по отбрана, които ме подкрепят. Срещам се с хора от въоръжените сили. Хората, които са част от армията, са патриоти. Патриотизмът на първо място се възпитава в семейството. В обществото има дефицит на патриотизъм. Трябва да положим максимални усилия да го възродим. Той е генетично заложен в нас”, каза още министър Ненчев.  

От думите му стана ясно още, че целият архив на служба „Военна информация“ е предаден на Комисията по досиетата. „Предстоят няколко детайли, които трябва да бъдат уточнени. Става дума за предаването на повече от 55 000 архивни единици. И слагаме точка на това. Изпълних изцяло ангажиментите, които поех”, подчерта Ненчев.