Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков също направи критичен коментар за отказа на "Има такъв народ" (ИТН) да положат усилия да съберат подкрепа за правителство с техен мандат.

"Мога да бъда много критичен по повод решението за незабавно връщане на мандата от страна на ИТН, без дори да положат грам усилие, НО няма! Истината е, че омразата разруши диалога, а това доведе страната до политическата криза, към която летим", написа той във фейсбук.

"Очевидно отиваме към нови избори и този път се надявам някои хора да си вземат поука и вместо “бесилки”, “изчегъртване” и “клетви” да започнем да говорим затова какво предлагаме. Хората няма дълго да ни чакат", предупреди Ненков.

След като ИТН и Демократична България (ДБ) не се отзоваха на поканата за разговори за съставяне на правителство, ГЕРБ-СДС върнаха мандата. По Конституция проучвателният мандат сега трябва да отиде при втората политическа сила, а именно ИТН.

Президентът Румен Радев не е обявявал официална дата кога това ще стане. От думите му пред медиите през уикенда се разбра, че иска да даде време да се намери консенсус в сегашния 45-и парламент.

Днес обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата, но ще го върне веднага на държавния глава. Именно това намерение бе посрещнато със сериозна критика не само от ГЕРБ-СДС, но и от други формации в Народното събрание.

Ако ИТН наистина върнат мандата, държавният глава сам ще избере на коя партия да го връчи. Не е необходимо да е третата политическа сила - БСП за България. Ако и третият проучвателен мандат е неуспешен, ще трябва да се направи служебно правителство и да се насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.