Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри 21-вия Европейски форум за екоиновации, предава агенция "Фокус".
 „За мен и експертите ми е особена чест да председателстваме съвета по околна среда по време на първото председателство на България. Качеството на въздуха е един от нашите приоритети и тема на днешната конференция. Тема за чистотата на въздуха е не само актуална не само в национален, но и в европейски световен мащаб. Качеството на въздуха е качество на живот. Въздухът не признава държавни граници, няма работно време –всички се нуждаем от него всяка минута. За това ми се иска да мислим за задачата като днешната като спешна задача. Когато става въпрос за проблемите на околната среда обикновено подхождаме стратегически и планираме дългосрочно“, коментира министър Димов.

"Целта на днешния форум е да събере различните интелектуални, политически и бизнес пътеки в един фокус. В момента тече първото събитие на високо ниво в рамките на българското председателство – това е екофорумът, който българското председателство организира съвместно с европейската комисия. Екоиновациите са приоритет на тройката Естония, България, Австрия. В рамките на този приоритет България постави като акцент екоиновациите в сферата на замърсяването на въздуха, или по- точно на чистотата на въздуха, имайки предвид, че това е един от най-сериозните проблеми пред всички европейски граждани. По проучване в ЕС това е проблем номер две, заедно с проблема за отпадъците и за водата, които са следващите. Това са може би едни от проблемите, които са разпознати като качеството на живот на европейските граждани. Преди девет месеца казах, че това ще бъде приоритет на Министерството на околната среда и водите в рамките на моя мандат, а също така и поехме лидерството в рамките на ЕС по време на българското председателство. Това ще бъде и основна тема на неформалната среща на министрите през месец април и ще продължи да бъде един от основните проблеми, имайки предвид значимостта му за качеството на живот на всички европейски граждани“, коментира министър Димов.

Той обясни, чеса били определени 250 души по таргет да бъдат поканени и да участват в днешния форум, а регистрираните са почти 500 - два пъти по-голям интерес от колкото е очаквано.„Решаването на проблема с чистотата на въздуха с традиционни средства очевидно не може да бъде устойчиво във времето. Ние си даваме за сметка, че битовото отопление е един от основните проблеми, че изгарянето на твърдо гориво особено с ниско качество има директно влияние върху качеството на въздуха. Едно от нещата, които се очакват да бъдат постигнати чрез този форум са краткосрочни решения, но най-вече дългосрочни решения за чисто отопление, каза министър Нено Димов.

На събитието присъстваха Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите, Искра Михайлова, член на европейския парламент и председател на Комисията по регионално развитие, както и генералния директор, Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия Даниел Кайеха Креспо. Видеосъобщение, отправено към всички гости, направи еврокомисарят по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.