Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в Министерството на външните работи са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Мария Ангелиева е юрист по образование. Била е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. В периода от юли 2014 г. до август 2020 г. е завеждащ консулската служба в българското посолство в Лондон. От ноември 2020 г. до момента в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Полковник Невяна Митева отговаря за международните контакти в кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия в периода от 2007 г. до 2009 г.

В Министерството на отбраната е била главен експерт в отдел „Двустранно сътрудничество и регионални инициативи“ в дирекция „Отбранителна политика“, а от 2017 г. до момента е полковник в дирекция „Социална политика“ и отговаря за изпълнението на националните и международни политики свързани с прилагането на дневен ред „Жени, мир и сигурност“ (WPS). Била е председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015-2017 г. 

Полковник Митева стана широко известна като кандидат за вицепрезидент на издигнатия от ГЕРБ бивш ректор на Софийския университет Анастас Герджиков. Двамата загубиха на балотажа от Румен Радев и Илияна Йотова.

От длъжността заместник-министър на външните работи са освободени Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес със заповед на служебния премиер са назначени трима заместник-министри. В Министерството на вътрешните работи поста поемат Стоян Темелакиев и Тони Тодоров. 

В Министерството на правосъдието длъжността заместник-министър заема Спаска Кинчева.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук