Днес започва най-голямото учение на НАТО за тази година - „Saber Guardian 2017“. България, Румъния и Унгария са страни-домакини. В учението, което ще продължи до 20 юли, участват между 25 и 40 хиляди военни, съобщи Министерството на отбраната.

Многонационално учение „Saber Guardian – 2017“ ще стартира на полигон „Ново село“ край Сливен. Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави. По време на учението са предвидени ВИП-дни.

Провеждано ежегодно от 2013 г., SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за съвместни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. SG17 е най-мащабното учение от серията “Saber Guardian” досега и ще подсили съвместната и смесена оперативна съвместимост при многообразие от набори от мисии със съюзнически и партньорски държави.

България, Румъния и Унгария ще поделят домакинството на „SG17“ като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на територията на трите държави. Като основни военни обекти ще бъдат използвани учебният полигон „Ново село“ в България и Военновъздушната база „Михаил Когълничеану“ в Румъния.

В България 6000 войници с 1200 единици бойна техника ще проведат бойни стрелби, въздушно-десантни тренировки, военноморски, сухопътни и компютърно подпомагани учения. Основните военни полигони за ученията са Ново село, Корен, Шабла, Безмер и Бургас.

Като най-голямо сред 18 учения, провеждащи се в Черноморския регион през тази година, „Saber Guardian 17“ е най-мащабната подготовка за Сухопътните сили на САЩ в Европа и държавите-участници, което ще повиши готовността и ще подобри оперативната съвместимост под единно командване, като включи пълния обхват от военни мисии в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.

Паралелно със „Saber Guardian 17“ от 10 до 22 юли в Черно море ще се състоят американско-украинските военноморски учения "Сий брийз" (Морски полъх) с участието на въоръжените сили на общо 17 страни, съобщи командването на въоръжените сили на САЩ в Европа, цитирано от ТАСС. В ученията ще участва и България.

Тази година в ученията освен организаторите САЩ и Украйна ще участват Белгия, България, Великобритания, Гърция, Грузия, Италия, Канада, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Турция, Франция и Швеция.

В ученията ще се включат сухопътни и военноморски сили, както и морски пехотинци.
Целта на ученията е подобряване на взаимодействието и бързината на реакция на въоръжените сили на страните участнички и усилването на средствата за съвместно нанасяне на удар.

Организаторите заявиха, че целта на ученията цели осигуряване на стабилност в Черноморския регион.

Американско-украинските военноморски учения "Сий брийз" се провеждат редовно от 1997 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ