Няколко месеца, около половин година, ще отнеме извършването на конституционни промени, които да определят новите правомощия на главния прокурор, това прогнозира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев в ефира на Нова телевизия.

Той допусна, че толкова време ще остане Борислав Сарафов като временен главен прокурор. Минчев обясни, че целта е първо да се приемат промените, а след това да се избере нов Висш съдебен съвет, макар че мандатът на сегашния е изтекъл.

Водещите Виктор Николаев и Мира Иванова засипаха с Минчев с въпроси за възможното развитие на ситуацията в това време.

Те поискаха да знаят какво ще се случи, ако сегашният ВСС реши да избере през това време постоянен главен прокурор. Водещите провокираха Минчев с въпрос, как ще реагират той и коалицията му, ако това е отново Сарафов. 

Бившият председател на Народното събрание не даде конкретен отговор по тези хипотези.

Минчев обаче подчерта, че същото мнозинство, което е поддържало Гешев, е това, което го е свалило от поста. “Няма как да бъдем използвани за промяната на върха на прокуратурата, защото не държим лостовете за нея”, обясни той.

Минчев призна, че от ПП-ДБ са били изненадани от избора на Сарафов, но в закона има празнина и липсват текстове, които да посочват кой може да избира временен главен прокурор. 

Минчев отрече, че кандидат за кмет на идните местни избори на коалицията ПП-ДБ ще бъде Кирил Петков, който ще бъде избран за градоначалник с подкрепата на ГЕРБ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук