„Когато видим какво е окончателното решение на пленарната зала по въпросите за Изборния кодекс (ИК), ще преценим. Но при положение, че не се е сбъднало условието, няма да предлагаме правителство на малцинството“, каза Никола Минчев, депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и зам.-председател на Народното събрание (НС). 

ПП и ДБ изплюха камъчето: Ще правят правителство на малцинството, ето как БЛИЦ TV

БЛИЦ припомня, че до три часа тази сутрин депутатите заседаваха по темата за Изборния кодекс. Преди това те върнаха смесеното гласуване, при което избирателите упражняват правото си на вот чрез машина или с хартиена бюлетина.

„Не е това дневният ред на обществото. Законите по ПВУ, бюджет за 2023 г. – това са нещата, с които 48-омото Народно събрание би трябвало наистина да се занимава, а не са промените в изборното законодателство. Освен ако партиите, които ги прокарват не се готвят за скорошни избори“, каза той. 

По думите на Минчев машините са се превърнали в скъпоструващи принтери.

„МИР „Чужбина“ не отпадна, не отпадна Общественият съвет към ЦИК, но голямото завръщане на хартията се случи. Вече след гласуването с машина, тя ще отпечатва бюлетините, а те ще се броят ръчно.

Тройна работа – гласуване с хартиена бюлетина, гласуване на машина, която отпечатва бюлетина, тоест броят се и двете, а накрая се и сумират. Много хартия на едно място, която най-малкото ще доведе до добросъвестни грешки, а може да доведе и до злоупотреби“, смята Никола Минчев. 

По думите му, за да си партнират ПП с БСП, те трябва да се откажат от хартиената бюлетина.

Минчев не изключва възможно управление на „хартиената коалиция“. Според него има синхрон между ГЕРБ, БСП и ДПС по темата за Изборния кодекс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук