Със сигуирност не е оферирал такова нещо. То кодове няма. Има един код. Той се пази от ЦИК. Има ключове, но и те се пазят от ЦИК. Въобще не става дума за някаква технология, която може да се манипулира. Може да питате БСП защо скочиха така срещу нас в този момент.

Това заяви в ефира на Нова тв Никола Минчев от "Продължаваме промяната", коментирайки разкритията на Георги Свиленски от БСП, че Кирил Петков му е предложил сделка - кодовете на машините в замяна на отказ от хартиената бюлетина.

Минчев коментира, дали БСП може да бъде желан партньор в бъдеще за ПП.

"Работили сме добре, но покрай промените в ИК, които ни противопоставиха, нашите позиции са на 180 градуса, явно не с цялата левица позицията ни е на 180 градуса, защото младежкото БСП-София излезе с позиция срещу връщането на хартиената бюлетина. Това е важен знак. София е столицата на страната, а младежското БСП е бъдещето на партиятя. Надявам се това да бъде азето предвид от цялото БСП", каза той.

"Не чоакваме подкрепа за правителството ни на малцинството от БСП. Ние сме го заявили с ДБ и оттам нататък сме представили стъпки, които трябва да бъдат предприети", добави той.

Минчев коментира и възможността за подкрепата на отделни депутати от БСП по подобие на колегите им отцепници от ИТН в миналия парламент.

"В миналия парламент групата на ИТН вече бе в период на разпад. И въпросът беше, дали още дешпутати са разочарвани от политиката на ръковдоството на партията и да напуснат групата и да станат независими. Направиха го 6 човека, въпросът бе дали има още такива народни представители. Сега ситуацията не е същата", каза той.

Коментирайки идеята за общо правителство на малмцинството на ПП и ДБ, Минчев каза още:

Дали сме предварителни стъпки, които трявба да бъдат изпълнени, за да имаме някакво спокойствие. Но да речем, че някаква увреност, че ще може да се работи в името на страната. Всички чакат правителство, затова взехме инициативата по този въпрос, предложихме план, за да не се стигне до нови избори".

По думите му промените в Избирателния кодекс "все още не са свършен факт, защото за момента сме гласували само заглавието". Все пак той призна, че има мнозинство за завръщане на хартиената бюлетина.

"Разчитаме, че промените на ИК няма да минат в този вид, в който бяха приети в правна комисия. Не само, че бе върната масова употреба на бюлетината, но бе обезсмислен и машинния вот. Машините са сведени до едни принтери. Не съм сигурен каква защита дават на вота.

Основната цел на ИК е връщането на масовата употреба на хартията и то не е приемливо за нас. Другите промени , те не са чак толкоава решителни за провеждането на изборите. Но нека да видим до последно, което ще е другата седмица. Нека да видим как ще приключат дискусиите и гласуванията по ИК", каза той.

Мичнев разкри, дали е коментриан и състав на кабинета.

"Не сме финализирали състав на кабинет. Втория мандат не е дошъл при нас. Готов състав на кабинет вс еоще нямаме. Това е вторичем въпрос спрямо тезмите, които сме задали - влизане в еврозоната и Шенген. Нямам имена , които мога да коментирам. Не е  уточнено, дали премирът трябва да е от нашата партия.

Бойко Рашков засега е посочен само за председател на КПКОНПИ, не е мислено по втъпроса, дали да бъде кандидатиран за вътрешен министър", каза той.

По думите му името на  Васил Терзиев не е било обсъждано за кандидат-кмет на София. "Наистина на първо място трябва да се обединим около формулата, че ПП и ДБ, включително и Спаси София, ще се обединят в конкретни общини. В момента основният политически дневен ред е друг. В процес на връчане на мандати сме", каза бившият председател на парламента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук