Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде брифинг след среща с работодателските организации. В началото тя каза, че всички са притеснени заради спирането на доставките на газ, а в засегнатите сектори  оперират над 25 000 предприятия.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова

"Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Това, което предлагаме като решения е правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и да възстанови доставките на газ. Предлагаме до тогава да се сложи таван на цените, такива каквито са сега. Разликата, оскъпяването, което ще дойде заради алтернативни доставки, да се поеме от държавата", заяви Нинова. 

По думите ѝ други спешни мерки, които трябва да се вземат е да се приеме Законът за свръх печалбите на дружествата и да се продължат помощите заради цената на тока.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за  изпращане на оръжие за Украйна. "БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата.

Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените", категорична беше лидерът на БСП.