Не можем да изменим на характера и вижданията си за прозрачност. Не може да се подчиним на личните интереси и финансови и олигархични интереси на някого“. Това заяви на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„В Асеновград беше Националният съвет на младежкото обединение на БСП. Позицията за хартиената бюлетина от онзи ден беше на младежите в София. Мненията на младежите са разнопосочни, но ние имаме решение на Националния съвет все пак“, каза тя.

„Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Надяваме се, прокуратурата след онзи ден да се е самосезирала. Ние показахме от трибуната няколко протокола, от които е видно, че протоколът от машината е един, а този от преброяванията на разписките – различен. Може да става въпрос за хиляди гласове“, заяви Нинова.

„Централната избирателна комисия (ЦИК) трябваше да излезе с доклад има ли разминаване между протоколите от машините и преброяването на разписките. Такъв доклад все още нямаме“, каза тя.

„Не мога да тълкувам какво е искал да каже г-н Кирил Петков. Свидетел съм, че той каза „Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете“. Той дойде пред нас и го заяви това. Ние бяхме цялата група. Какво той е имал предвид, да си обяснява. Аз цитирам неговите думи в сградата на Народното събрание (НС)“, каза Нинова.

„Потвърждавам думите на Георги Свиленски. Да се разплита случаят така както трябва“, добави тя.

Щом поставят ултиматуми и червени линии, нека се знае, че това го правят те. Ако това ще е пречка за стабилност и правителство, да се знае, че те са отговорни. Ние очаквахме други червени линии – ако не се борим заедно за мир, а не за война, ако минималната заплата не се вдигне или пенсиите. Ако червена линия им е хартиената бюлетина – тяхна воля“, каза тя.

„Преди месец и половина поставихме въпроси. Поканихме всички парламентарни групи, за да се постигне съгласие за бюджета за 2023 година. Има или няма правителство, бюджет трябва да има. Ние не обвързваме двете неща, че тези които ще подкрепят бюджета, ще са коалиция за следващо правителство. Важно е да не оставим хората на студ и глад през зимата“, каза Нинова.

Нинова призова всичките си колеги за разум и между първо и второ четене да се направят подобрения на бюджета, внесен от служебното правителство.

„Тези подобрения трябва да са в две посоки – социална част (доходи, инфлация, цени) и стабилизиране на икономиката“, заяви лидерката на БСП.

Бойко Борисов да си получи мандата, да си поеме отговорността и да предлага правителство каквото си поиска. Ние сме категорични – негово правителство няма да подкрепим“, категорична бе социалистката.

„Ние сме сериозни хора. Етикети не лепим, обиди не нанасяме. Имаме си политика и си я следваме. „Продължаваме промяната“ (ПП) поставят ултиматуми и условия за разговори за правителство оттегляне на Изборния кодекс от страна на БСП. Ние няма да го направим, защото уважаваме институциите и законите на страната.

Освен това с това предложение ние отговаряме на очакванията на българското общество. 47% от българите искат хартия. Нека всеки има свободно право на избор. Никого не задължаваме нито за едното, нито за другото“, подчерта тя.

Ние за разлика от ПП в чужди партии не се месим“, отсече социалистката.

Напрежението ескалира: Нинова огласи най-срамната оферта от ПП за хартиената бюлетина и посече Петков и Василев - аматьори! БЛИЦ TV

Не сме започвали диалог за съставяне на правителство с ПП“, призна Нинова.

По думите й има много различия между ПП и БСП, а за пример тя даде новите Ф-16 и въоръжаването на Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук