Това, което чувствам, след като минаха емоциите от избора вчера, е огромна отговорност. Много хора ми се обадиха да честитят, а после казваха, че наистина ме чака голяма отговорност. 

Това заяви в телевизионно интервю лидерката на БСП Корналия Нинова, която вчера спечели вота, с който продължи да стои начело на левицата.

Официално! ЦИК на БСП обяви кой печели битката за шеф на партията

"Ако съм правила грешки в първия си мандат, знам, че сега нямам право на такива, заради хората, които ме подкрепиха", каза тя. 

"Повече от 80 000 души са ме подкрепили. В кампанията се чуха много неща. Ние сме институционална партия и аз уважавам правилата", заяви социалистката. 


"В първия си мандат отделят повече време за политиката си в София или в парламента. Не бях достатъчно сред хората", тази грешка си изтъкна Нинова по време на първия си мандат. 

"Не съм имала обаче голяма политическа грешка, която да се отрази на образа на БСП", добави тя.

Помолена да даде пример за корупция от последните дни Нинова заяви:

"Днес ме занимаваха с темата за боклука. Откриват се отново нови сметища. Има голяма сеч на горите. Мафията върви с властта. Те не е само на централно равнище. Искаме да се забрани сечта на горите да се дава на концесия, а да се прави само от държавата", каза тя.

Нинова след съкрушителната победа в БСП: Направихме им показно как се правят избори

"Редица държави се намесиха и в икономиката, и в социалната политика и в собствеността. Намирам това държавата да се намеси в делата в дадени сектори за нормално", каза Нинова. 

"В тази кампания се изговориха много лъжи. Понесох и от свои и от чужди много удари. Не говорих, за да не въвличам партията в сблъсъци", заяви Нинова и показа десетки нейни сигнали до различни институции, с които информира за корупция и нередности. 

"Оказва се, че само един сигнал го няма никъде. Въпросът е защо? Става въпрос за оградата по границата. Според Елена това трябва да е международно журналистическо разследване, зад което не е редно да стои партия", обясни социалистката. 

"Не се страхувам от нищо. Не отстъпих нито на моркова, като ми подлагаха пост, нито на тоягата. Не се страхувам да подавам сигнали срещу Борисов", категорична е лидерката на БСП.

"Четири години не спряха да ме критикуват, но партията ми се довери. Над 70% активност. Че то такава няма на президентски или парламентарни избори. Най-демократичното, най-модерното въведохме в БСП", каза тя.

По думите й партията е консолидирана: "Всички приказки, че сме пред разпад, се оказаха несъществени. Партията отговори на хората с различно мнение", смята тя.

"Преди 4 години казахме, че има паралелна държава, задкулисия и мафия. Разликата с тогава е, че хората вече осъзнаха, че е така и ни подкрепят. Ще влезем и ще се регистрираме за кворум само за машинно гласуване. Това ще е в сряда. Не искаме да правим иначе кворум на едно изчерпано управление и нерегламентиран парламент", каза тя. 

"Конституцията, която предлага ГЕРБ, не ни вълнува. Те се опитват да печелят време, за да се вкопаят във властта", заяви Нинова.

"Няма да участваме в дебата, вече им отказахме поканата за преговори. А на Борисов не вярваме. Той сутрин говори едно, по обед друго и вечер трето", каза Нинова.

Лидерката на БСП каза, че не желае да участва в експертен кабинет: "Четири години се борим срещу "Модела Борисов", при който се разгражда държавността. Искаме ред в държавата и разделение на властите. Именно затова няма да подкрепим неговия експертен кабинет. Искаме еднакво отношение към всеки, що се отнася до съдебната система", заяви Нинова. 

Тя заяви, че също желае главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, а зад нея застава изцяло партията на социалистите.