ГЕРБ трябва да отговарят на въпроси и да дават обяснения. Смятам, че в момента те отклоняват вниманието с подобни въпроси от рода на "това е саботаж", "опозицията замисля сваляне на легитимния кабинет".

Служебният кабинет трябва да положи всякакви усилия да се решат проблемите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сутрешния блок на Нова тв, след като вчера партията й внесе четвъртия вот на недоверие към правителството.

"Кризата с водата е национален проблем и не е само в Перник. Дължи се на некомпетентното управление на сектора в национален план. Уважавам това, което каза вчера Йорданка Фандъкова", допълни тя.  

Според Нинова решението за холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда "малко паническо".

Този холдинг няма да обхване цялата национална система. Големи ВИК дружества остават извън това. Много повече пари трябват от 1 млрд. А тези пари ги няма в бюджета. Трябва да видим откъде ще дойдат и как. 400 язовира са в предаварийно състояние. Къде са 500-те милиона, дадени за тях", пита лидерът на БСП. 

Попитана от водещите какво предложение има БСП за решаване на водната криза, Нинова обясни: 

"Утре сме поканили всички големи, известни и авторитетни хидроинженери и специалисти, които са строили тези съоръжения. Утре всички те ще бъдат на "Позитано". В момента политиците трябва да стъпим на експертиза, а не на популистки предложения. Искам утре да чуя хората, които са строили тези неща, за да знам. Дали Бели Искър ще издържи? Там има проблеми със стената," предупреди Нинова. 

Според нея приоритет в момента е да се ремонтира стената на яз. Бели Искър, защото има риск да създаде огромен проблем за столицата. Тя отбеляза, че този, който отговаря за нея, трябва да понесе отговорност, след като не е направил ремонт навреме. 

"Представете си, че нещо стане с тази стена. Една криза не може да се гаси с потенциална нова криза. Не искам да кажа на глас какъв проблем може да стане. Ако стената поддаде и се скъса. След земетресението в Самоков се обадих на кмета и той ми каза, че най-големият ми страх е стената на язовира. Това е голяма опасност", каза още Нинова.  

"Експертно не е работа на политиците да казват какви тръби и къде да се слагат. Управлението на един сектор се опира на експертиза", каза още тя. 

Според нея най-странна е позицията на патриотите. 

"Патриотизъм, в който тровиш собствения си народ е "антипатриотизъм". Да си изтрият думата "патриоти". Те вече дори не са обединени. Те искат да удържат управлението на всяка цена" заключи Нинова.