Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи мълниеносна новина.

"Първо – стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" (ПП) за съставяне на ново правителство", отсече Нинова и поясни, че това е решено на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на червените.

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати от България е безпрецедентно в българската история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения, За нас то е абсолютно  неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него", заяви още Нинова.

Тя е категорична, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков. "Всеки, който твърди, че има решение на МС, като вицепрезидента Илияна Йотова, да го докаже", каза Нинова.

"Ще се върнем на масата за преговори, ако от ПП предложат друг премиер, а не Кирил Петков и самият той поеме отговорност за решенията си до този момент", допълни тя.

Социалистите настояват за закрито заседание на парламента, на което да бъде представен доклада на службите, въз основа на който Петков е взел решението за изгонване на дипломатите. Те призовават и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

"Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на Народното събрание (НС) и изслушване шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков", заяви Нинова.

Заседанието е по настояване на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, която с пост във фейсбук вече изрази възмущението си от решението за изгонване на руските дипломати.

"Не може президентът Румен Радев да не знае, ако службите имат такава информация", обясни тя и поиска заседание на КСНС.

"За пореден път премиерът Кирил Петков взема еднолично решения, които засягат националната сигурност", допълни Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!