„Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов. Знаете какво напрежение има в цялата страна и това е една нова криза, сега в транспорта”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано” 20.  

„Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове.

Внесохме искане утре министър-председателят Борисов да се яви в парламента и да отговори на въпросите на притеснените хора. Причината да се стигне дотук е некомпетентност, икономически интереси и корупция, за които сега трябва да плащат хората с ниски доходи от джоба си”, казао ще Нинова.
 
Тя изтъкна фактите към настоящия момент, които са, че има решение на Министерския съвет (МС), което е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки – и по думите й не става дума за решение нито на г-жа Аврамова, нито на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

„АПИ изпълняват това решение и слагат рамки, камери по пътищата, започват да снимат и глобяват за неизпълнение на решението на МС. Хората излизат на протести. Вместо да отмени това решение на Министерския съвет, Борисов изпраща директора на АПИ като глашатай по села и градове, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС”, поясни още председателят на левицата.

БЛИЦ припомня, че миналата сряда на заседание на Министерския съвет премиера Бойко Борисов изгони шефа на АПИ заради скандала с винетките и глобите и попита защо му правят „номерца”. Именно там министър-председателят нареди на шефа на АПИ да тръгне като глашатай и да обясни, че няма да има глоби за жителите на Нови Искър.

Тя подчерта, че това е абсурдна ситуация: „Пътят, по който трябва да се действа, е да се отмени решението на Министерския съвет, но оттук следва нов проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки? Вижда се, че управляващите отново се опитват да прехвърлят отговорността на общините. Но общините нямат предвиден бюджет за това – хаосът ще се увеличава. Ние предупреждаваме от 6 месеца и предлагаме алтернативни решения”. 
 
Корнелия Нинова бе категорична, че не е необходимо  трето поред изслушване на министър Аврамова.  

„Един е отговорен за създаденото положението, един е подписал решенията на МС, това е министър-председателят Борисов. Настояваме той да дойде на изслушване в парламента утре”, заключи Нинова.