Ако до петък не бъде приет закона за ДОО, скъпи пенсионери, няма да има увеличение на пенсиите от 1 юли. Направихме всичко от себе си, но "Възраждане", ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ няма да приемат навреме актуализацията на бюджета и няма да може да си получите пенсиите.

Това зави министърът на икономиката в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV, коментирайки вота на недоверие срещу правителството на "Продължаваме промяната" (ПП) и безизходицата в парламента, която го последва. 

"Помнете кой е отговорен за това", подчерта тя. 

"Най-важното е ДОО-то да се приеме утре, защото НОИ има нужда от преизчисления. Ако до 27-и юни не бъде публикуван закона в държавен вестник, те нямат време до първи да преизчислят пенсиите. Два дни не влизаш в парламента и не работиш, един Господ знае защо. Не можеш да обричаш цялата държава. Не съм оптимист за актуализацията на бюджета, есента и зимата ще оставим хората на гладно", каза още Нинова. 

"Не вярвам на Борисов, защото той не е изтеглил поправките за актуализацията на бюджета", коментира лидерът на БСП обещанията на лидера на ГЕРБ, че ще съдейства за приемането на актуализацията. 

"Една от атаките във вота срещу нас бе, че не сме загрижени за цените, но ние предложихме таван на цените. Същите тези колеги ни казаха каква е тази отживелица, но при Мицотакис не е, и при Орбан не е. А вчера ни атакуваха за цените. Вторият начин да се намалят цените е намаляване на данъците. Това също зависи от парламента, който трябва да го реши", каза още Нинова. 

"Законът за свръхпечалбата е блокиран от новата коалиция на хаоса", предупреди още тя. 

Кирил Петков  ще внесе оставката на целия МС в понеделник. След това президентът ще започне консултации с всичките парламентарни сили, каза Нинова, коментирайки какво предстои в политическия живот на България. 

"Не още не сме водили разговори за проектокабинет. Ако ни поканят ще участваме в разговорите. Самото ни включване трябва да се реши от колективния ни орган, Националния съвет", добави тя. 

Тя допълни, че е по-важно Националният съвет на БСП да обсъди първо проект за коалиционно споразумение - за какво ще се събираме с ПП и след това кой ще участва като министър, като ще се гласува персонално.

Коментирайки вота и причините той да мине Нинова каза следното: "Математически мина. Смислово мисля, че повечето български граждани се убедиха, че мотивите бяха абсолютно не състоянителни. България е финансово стабилна, резервът е над 9 милиарда, дългът намалява от 33 на 30 милиарда. Имаме ръст на БВП за първото тримесечие. Макроикономическите и финансовите показатели на България са добри. 

Истинските причини вероятно бяха други". 

"В моето обръщение към парламента, отчитайки макроикономическата и финансовата стабилност, казах , че имаме два проблема - цените и доходите на хората.  И точно сега, когато внесохме актуализацията на бюджета, за да помогнем на хора и бизнес, ни се поиска вот на недоверие. Признали сме проблема, представяме решение, а те свалят правителството", каза още Нинова. 

Нинова отрече, че държавата не е оказала навременна помощ на бизнеса в сферата на енергетиката, но призна за една грешка. 

"Помощта за бизнеса е помощ за работни места. Аз не споделям това виждане и се надявам работодателските организации да не го правят, в които бях прекрасен диалог. Ако държавата не бе подкрепила бизнеса с тока, нямаше да има ръст на икономиката. Една от грешките ни като правителство бе това, че не дадохме на бизнеса предивидимост. Самите ние не знаехме заради войната, а ние решавахме проблема месец за месец. Решихме проблемите на икономиката, но не им дадохме спокойствие, за да може да планират дългосрочно", каза тя. 

По думите на Нинова, друга голяма грешка на кабинета "е била лошата комуникация помежду ни, между различните формати. Много форми на общуване, които не успяхме да стиковаме добре". 

Нинова коментира и тезата, че темата Северна Македония не е била сред истинските мотиви за вота на недоверие.

"Македония беше абсолютно изкустъвенио вдигната и преескпринрана като тема. Повече от месец се внушаваше, че Петков еднолично ще предаде интересите ни. Видяхте какво се случи днес в Брюксел, абсолютна димка. Това не е причината. Истинската причина са интереси. Едни 3 милиарда за пътища. Да не се прекратяват обществени поръчки, да не се спира потокът към фирми, които обслужват министерства, агенции. Обединиха се за да свалят правителството и да спрат началото на промяната.

Вие станахте свидетели на тези остри разговори за 3-те милиарда за пътища, за постове на висши нива. Не е икономическата или финансовата обстановка", обясни тя.

Не вярвам и на една дума на Борисов, яли сме му попарата. Гледаме действията. Неговата парламентарна група блокира държавата два дни подред. Като е казал, да влиза и да го работи. Какво показват поледиците от вота, хаос липса на алтернатива. Не могат да предложат председател на парламента, защо тогава свалихте Никола Минчев, изрази недоволство и съмнение Нинова относно готовността на ГЕРБ.