„Досега беше забранена продажбата на райски газ на физически лица до 18 години. Има такава действаща забрана, но има и хиляди случаи на употреба на райски газ от лица до 18 години. Сега ще въведем забрана за продажба на всички физически лица – и над 18 години. И мислите ли, че това ще ги спре? Както не спря продажбата досега, на лица до 18 години, така няма да спре и на всички физически лица“. 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и председател на БСП в оставка Корнелия Нинова в дебата в сряда по предложението, направено от нея и група народни представители райският газ да бъде включен в списъка на наркотични вещества. 

„Абсолютно невярно е твърдението, че решението, което предлагаме - райският газ да бъде включен в Наредбата за наркотични вещества, е по-нисък по ранг акт и няма никакво значение. Защото, в момента, в който райският газ бъде включен като наркотик в наредбата, той влиза под забрана в 18 закона.

Освен това, веднага става криминализиран по всички текстове от НК за борба с търговия и разпространение с наркотици, т.е. влиза под най-строгия контрол – в България, в европейското, в международното право, без да има нужда да променяме тези закони. Защото в момента, в който кажеш – това е наркотик, веднага започва преследването по линия на всички тези закони на райския газ вече като наркотик.

Така, че много по-тежко като сила и според нас – единственият изход от ситуацията, е да възложим на МС да включи райския газ в списъка с наркотици. Иначе ще наложим още една забрана, която както и досега, няма да бъде спазвана. Нека да е стъпка към борба с това ужасяващо явление сред децата ни, но няма да сработи“, посочи в изказването си Корнелия Нинова.

По думите й, ако се приеме, че е наркотик, освен тези 18 закона, под чията забрана ще влезе, има още 24 подзаконови нормативни актове, които ще засегнат тази тема. „Винаги, когато се приема един закон – се прави оценка на въздействието му след това. Минаха две или три години от първия закон, който внесохме – за тези три години, ако направим анализ ще видим, че не даде резултат на терен. Следователно трябва друго действие – далеч по-крайно, остро и точно. За нас това действие е да бъде в списъка с наркотици“, заяви Нинова. 

Народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев, също вносител на предложението посочи: „Многократно от тази трибуна всички са изказвали загриженост за употребата на райски газ, особено сред младите хора, която придобива епидемични размери. Нека тогава да продължим и изразим своето категорично становище с конкретни действия. Такава стъпка, която да доведе до ефективен и реален резултат е Министерски съвет да включи райският газ в списъка за наркотични вещества“, призова той колегите си в залата. 

Ченчев бе категоричен: „Какъв по-добър аргумент за необходимостта от действия от вредата върху организма на младите хора, която причинява употребата на диазотния оксид (райски газ): Неврологична дисфункция, дефицит на В12, неврони, атаксия, отслабване на имунна система, необратими увреждания върху черен дроб и още ключови органи в човешкото тяло, психоза и още много последствия“, цитира здравни експерти и научни публикации депутатът. 
По думите му в държави и от ЕС, и извън него – райският газ е посочен като наркотично вещество.

„Според становища на здравното министерство и на МВР райският газ не е наркотик, но води до зависимост. Неща, които водят до зависимост – какво са? Защо да не можем? Кое е недопустимо – българският парламент да не може да вземе решение и каже на МС да го включи в списъка на наркотиците като мярка за борба с тази зависимост и съвременна епидемия сред младите хора“, реагира Иван Ченчев и цитира британската ВВС: 

„Райският газ, който се предлага в метални контейнери, е втората след канабиса най-употребявана дрога на Острова“. И още: „По предварителни данни забраната за райски газ на Острова може да бъде издадена съгласно Закона за употреба с наркотици от 1971 г. валиден“. 

„Аз няма да влизам в дебата това наркотик ли е или не е, но ще припомня“, каза Георги Свиленски и върна хронологията: „Преди месец и половина изслушвахме министъра на вътрешните работи и здравеопазването за разпространението, използването и влиянието на райския газ, особено върху младите хора. От контролните органи разбрахме, че нямат инструмент, с който да се борят. Инструментариумът, който имат, не им върши работа. Те казаха: Дайте ни инструмент в ръцете. И почнахме заедно с всички с вас да мислим – първата стъпка беше промяна в Закона за здравето. Само, че към този момент, днес 14 август няма нищо прието“, посочи Свиленски. 

„Вдруги ден излизаме във ваканция. След това ще дойде есента и на 20 септември пак отиваме на предизборна кампания. И пак законодателното решение остава на трупчета. А промяната на Наредбата и включването на райския газ в списъка на наркотичните вещества паралелно да върви със Закона за здравето, което да покаже, че сме непримирими с тази битка, да дадем инструмент на МЗ, РЗИ, МВР да почнат да контролират.

Защото съм сигурен, утре – недай си боже, осъмнем с катастрофа на младежи с балони в колата, всички ще тичате в тази зала и ще казвате – дайте да направим нещо. Защо трябва да го чакаме? Вчера видяхме един шофьор. Ходете и вижте, на паркинга на НС колко патрончета има?“, реагира Свиленски и добави: 

„И аз наистина се надявах, тъй като водих разговори с г-н Борисов, той каза: тази седмица решаваме проблема. Само, че тази седмица мина. И нищо не решихме. И аз се надявам той да слуша този дебат, за да дадем по някакъв начин инструмент в ръцете на здравното министерство, на МВР да си вършат работата.

Ще има критики – нормално когато се изправяме срещу индустрия, която реализира милиони, когато има професии „балонеси“, нормално е да има съпротива. Но нали затова сме тук, - за да отсеем интереса на гражданите от интереса на спекулантите“, заключи Свиленски.