Националният съвет на БСП изслуша отчетите на четиримата ни министри. Направихме дискусия на първите 100 дни на правителството и даваме нашата оценка. Оценяваме положително резултатите от първите 100 дни на правителството и дава висока оценка на излъчените от БСП министри. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

По думите ѝ, в БСП очертават два успеха, една слабост, три задачи, които ни чакат - сериозни, и три проблема, които чакат своето решение

"Двата успеха. Първият, правителството успя в една много тежка ситуация на няколко кризи да преведе страната през зимните месеци успешно чрез мораториума за  замразяване на цените за битовите потребители, чрез компенсациите за бизнеса, чрез мярката 60 на 40. Проведе се битка с опит да се спекулира с цените. Както и се осигури социална подкрепа за социално слаби, енергийно бедни. Това беше сериозна политика за изтеклите няколко най-тежки зимни месеци. Те струваха на бюджета 4 милиарда", каза Нинова. 

"Вторият успех е приемането на бюджета за 2022 година, въпреки различните мнения между коалиционните партньори. Акцент икономика, увеличихме със 100% публичните инвестиции на 5,8% от БВП. Това означава специална и насочена към икономиката политика. Една трета от разходите на държавата бяха насочени към социални политики. За нас, като БСП, е изключително важно", продължи лидерът на БСП. 

"Чрез тази политика показахме на младите семейства, грижа за тях, грижа за работещите хора, чрез увеличаването на ваучърите, мярката 60 на 40  Показахме грижа за безработните, като увеличихме обезщетенията от 12 на 18 лева. Предвиди се специална помощ за болниците в изостаналите райони, помощи за общините. Да не изреждам всички мерки", добави Нинова. 

По думите ѝ, имаме една слабост в правителството. "Нарушената координация и лошата комуникация. изградихме четири равнища на взимане на решения, лидерски съвет, министерски съвет, председателски съвет в парламента и 18 експертни комисии 

Твърде много равнища на взимане на решения. Затова понякога излъчвахме различни сигнали, които понякога трябваше да опровергаваме. Трябва да преодолеем тази слабост, защото тя излъчва несигурност. Ние искаме стабилност и единни послания и политики", каза Нинова. 

"Предстоят ни три важни задачи. Първо, да довършим бързо, много бързо управленската програма. Второ, тя трябва да е много силно подплатена от законодателна програма. И трето, още от утре да се подготвим за актуализация на бюджета, защото растящата инфлация изяде вече част от мерките", каза Нинова. 

Имаме три проблема. Оръжията за Украйна. Македония и избора на шеф на БНБ, избори ги Нинова. 

"Националният съвет препотвърждава следните позиции. БСП категорично се обявява против износа на оръжия и технологии с двойна употреба за Украйна. За нас това означава, че е въвличане във войната, но е и ценностен избори. Няма по висша ценност от мира. Няма как да искаме мир, като снабдяваме някоя страна с оръжие. Искаме войната да спре, да се започнат преговорите. Не само локалните, но и отношенията и в Европа, и в Света". 

Нито в МС, като министри, нито в парламента, нито аз като министър ще дадем и един глас за решение или подпис за документ, който позволява износ на оръжие за Украйна. 

Препотвърдена е и позицията за Северна Македония. Стартиране на процеса по присъединяване да започне едва след изпълняването на двустранния договор с отчитане на националния ни интерес. 

Третият проблем. Изборът на шеф на БНБ. Много преди да се нажежат страстите ние заявихме нашата позиция. Управителят на БНБ не бива да е човек, излъчен от партия от парламента. той трябва де експерт, уважаван от всички, международно доказал се. Ще продължим да убеждаваме да се оттеглят двете кандидатури. 

Смятаме, че процеса по бюджета трябва да започне буквално от утре. Аргументите са растящите цени, инфлацията. Обсъждахме няколко варианта за актуализация на бюджета. Още утре ще ги оформим за обсъждане на коалиционните партньори. Ще искаме консултации по тези въпроси още утре", бе категорична лидерката на БСП. 

Червените започват консултации в коалицията по три свои предложения за актуализация на бюджета. 

Да се обсъди регулиране на цените чрез налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през специален фонд - на някои енергоносители, на някои хранителни стоки. Има подробна практика в Испания", каза Нинова.

"Второто е - диференцирано ДДС най-вече на регулираните цени, за да е сигурно, че ще се намали. Въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане.

Трето, преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход", уточни Нинова.

Като груба манипулация и лъжа вицепремиерът определи твърденията на ГЕРБ, че правителството е посегнало на Сребърния фонд.

По повод слуховете за смяна на външния министър, Нинова обясни, че това не е обсъждано на лидерски съвет и те не са участвали в подобни разговори. Не участваме в скрити разговори, темите на деня са други.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!