Лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова е в парламента, за да разговаря с ръководството на парламентарните групи, с които БСП води разговори за правителство. Това съобщи тя в кулоарите на парламента.

Решението на Конституционния съд, че председателят на КЕВР е избран противоконституционно, блокира работата на КЕВР, посочи тя. 

"Няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, едната за такива, които си топлят басейните и палатите. Не можем да въведем понятието енергийна бедност и да определим помощи, на фона на задаващите се трудни месеци", категорична беше Нинова.
 

"Чувам депутатите, че искат 4 седмици, за да изберат шеф на КЕВР. Искам среща с ръководствата на 4-те партии, с които преговаряме за правителство. Би било неразумно да държим мандата 4 седмици, а по график парламентът от 1 август да излязат във ваканция. Ще искам график по дати. Не мога да държа мандата до безкрай", отсече тя.

"Но и не искам ние да сме причина за хвърляне на държавата в допълнителен хаос. В голяма степен съм убедена, че реформата и КПКОНПИ ще мине, но от вчера имаме друга ситуация. Тябва бързо всички да се вземем в ръце и да правим правителство", каза още Нинова.

По думите ѝ допълнително напрежение и хаос е ад. "Не може ние като мандатоносител да ставаме заложник. Те 2 часа се занимават с административни правила. В 11 ч събирам ръководствата на 4-те парламентарни групи - ПП, БСП, ДБ и ИТН. От тази среща трябва да излезем с конкретни решения. Никакво протакане и шикалкавене", завърши тя.