Премиерът Бойко Борисов няма да идва на изслушване в парламента заради случаите на чума по дребните преживни животни в Странджанско, регистрирани през 2018 г..

Искането министър-председателят да се яви пред депутатите в пленарната зала дойде от „БСП за България“, откъдето настояваха изслушването да залегне като първа точка в утрешното заседание, но то не срещна одобрението на мнозинството, предаде БГНЕС.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова огнищата на болестта в региона така и не са били категорично доказани, а умъртвяването на животните на стопаните е било напълно ненужно.

Повод за искането на опозицията стана и окончателното решение на Върховния административен съд, който реши съдебният спор срещу държавата в полза на фермерка от село Болярово, която успя да запази животните си живи.

„През юни 2018 г. правителството обяви огнище на болестта чума по дребни преживни животни в 6 населени места в областите Ямбол и Бургас. Бяха умъртвени десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден районът“, аргументира предложението си Нинова.

От своя страна управляващото мнозинство остро се противопостави на настояването на изслушването на Борисов, а според депутата от ГЕРБ Мария Белова „не може премиерът да идва в парламента, за да коментира решения на съда“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!