Нов обрат в сюжета с отказа на пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" настъпи, след като зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов даде разяснения пред комисията по отбрана в парламента. Оказа се, че никой от командирите не е уведомил пилотите защо отремонтираните в руски завод 6 двигателя за "МиГ" не се поставят на изтребителите, а новите 4 не се използват.
Летците били в неведение и това се отразило на психическата им нагласа да откажат да осъществят тренировъчните полети. Пилотите са били в неизвестност защо доставените нови отремонтирани 6 двигателя не се монтират и не се използват. Това е довело до разочарование и донякъде е повлияло психически на летците, че има готови двигатели, а техният монтаж се бави, разкри заместникът на Каракачанов. Те не са знаели за документалните проблеми, които обаче са свързани с риск за техния живот, добави той.

"Тях ги е обезверило това, че има двигатели, а не летят", обобщи зам.-министърът пред депутатите. По думите на Запрянов заключението на МО е, че има дисциплинарен проблем от гледна точка на координацията на информацията - от командира на авиобазата, през шефа на ВВС и министерството. може би тяхното чувство че има грижа за тях, щеше да е по-друго.

Това станоло на съвещанието по повод бойкота на пилотите и било решено командването по веригата да си коригира координацията.
Зам.-министърът на отбраната уточни още, че министерството не е сезирало нито военната прокуратура в Пловдив, нито е пращало Военна полиция в авиобазата. Запрянов извини Каракачанов, че не се е явил лично пред депутатите, защото е трябвало да замине за Босна и Херцеговина заедно с премиера Бойко Борисов.

Източник: Канал 3