Депутатите обсъждат условията за достъп до сградите на Народното събрание чрез зелен сертификат при извънредна епидемична ситуация. Проекторешението е внесено от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Точката беше включена тази сутрин в дневния ред. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси, а ден преди това и Комисията по здравеопазване, решиха достъпът до сградите на парламента да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Правилата, ако бъдат одобрени, трябва да влязат в сила от 24 януари т.г.

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

При струпване за бързи тестове народните представители могат да се ползват с предимство. От "Възраждане" поискаха да се свика отново Комисията по здравеопазване, за да решат за зелените сертификати в НС.

Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат, документ? Вие предизвиквате гражданска война.

Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеления сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование.

В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители на представляват гражданите, обяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от ПГ "Възраждане".

Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не трябва носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала", направи сравнение Ангелов и се присъедини към мнението на колегата си от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

"Ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се следят - безопасност и ефикасност. Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите, призова той.

,,Продължаваме да работим така, както работиха предишните и продължаваме да приемаме актове, които Конституционният съд обявява за противоконституционни'', заяви депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева по време на дебата за достъпа на депутатите до сградите на Народното събрание със зелен сертификат.

Митева предложи средствата за бързи антигенни тестове да бъдат покрити само за медиите.
В НС не може да се съхранява обработвана информация за здравния статус на лица, каза още Митева и предложи точка 4 от законопроекта да отпадне изцяло.

Ако депутат откаже тестове, ваксиниране или предоставяне на документ, няма как ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права.

Тя предлага да се предвиди участието на депутатите чрез видео връзка и това да важи и за комисиите – не само за депутати, а и за граждани и представители на организации, обясни Митева.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" заяви, че приемането на зеления сертификат в НС ще е израз на подкрепа към световната научна общност и изводите, че зеленият сертификат – за ваксинация, антитела или преболедуване – е гарант за по-голяма безопасност от предаване на заразата.

От парламентарната трибуна обаче се чуха възгласи, че това е „правно безумство“, тъй като означава, че на практика депутатите трябва да спазват конституционните си задължения, само ако имат зелен сертификат.

Явор Божанков от БСП подкрепи идеята на "Продължаваме промяната", като подчерта, че както западните държави, така и суверенни държави като Китай и Русия разчитат изключително много на ваксинацията като средство за справяне с пандемията. По думите му става въпрос за битка за здравия разум.
 

"Когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса". Лист с този надпис издигна бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов на парламентарната трибуна и предизвика смях в залата. Повод стана неговуя спор с колегата му от БСП Явор Божанков.

Ангелов констатира, че Божанков се е „преродил“ предвид негова променена позиция за мерките срещу заразата.

„Искам само да Ви припомня, - понеже в разгара на втората, третата и част от четвъртата вълна имах злата участ да бъда пряк наблюдател и пряк участник в тяхното координиране и контролиране, - та тогава си спомням една Ваша цветуща публикация във фейсбук, когато сравнявахте маската с гащите. 

Спирам дотук. Срам ме е да го кажа, тъй като тази висока трибуна не допуска такъв тип изказвания“, обяви Костадин Ангелов, цитиран от Флагман бг.

Явор Божанков обаче се защити: „Не е моя публикация, а е споделена снимка, която циркулира във фейсбук. Към тази снимка, обаче, има и текст.


И ако сте чели публикацията, този текст гласи, че промяната сутрин, обед и вечер, обявяването на една мярка, промяната й в рамките на деня три пъти доведе до това, че в социалните мрежи се лее фолклор. Хората не знаят на кое да вярват, хората не знаят какво да следват.

Това беше смисълът на тази публикация, която се опитахте да извадите от контекста. Но всъщност, г-н Ангелов, това говори и за управлението на ковид-кризата от Ваша страна.“

Бившият здравен министър обаче извади разпечатка на скандалния пост на Явор Божанков на лист А4, размаха го от трибуната и обяви:

„Понеже тук говорите за някакви коментари на Вашата публикация – ето я Вашата публикация! Няма абсолютно никакви коментари над нея, недейте да лъжете Народното събрание! И сега аз ще Ви я донеса да Ви я подаря!“