Настимир Ананиев напусна "Движение България на гражданите". Това обяви самият той във фейсбук, като с новината изненада дори и съпартийците си.
Решението на Ананиев идва след слабия резултат на партията на предсрочните парламентарни избори. Той изразява недоволството си от това, че председателят на Предизборния щаб Найден Зеленогорски не е подал своята оставка, с което не е поел личната си отговорност за загубата.

Както е известно председателят Меглена Кунева се оттегли от поста. Засега обаче Движението отлага избора на нов лидер от лятото за края на годината. Това също е един от аргументите на Ананиев.

"Решението взех доста трудно, но вярвам , че е правилно. Причините са комплексни и не малко. Може би многото компромиси са напълнили чашата и тя накрая преля. Не мисля да описвам в детайли всичко, но няколко конкретни неща ще спомена. Разбира се не по важност, но отлагането на конгреса от юни за края на годината е една от причините.

Друга е липсата на желание за поемане на лична отговорност за резултата от последните избори, и тук не говоря за колективната оставка на ИС на ДБГ, за която всъщност аз инициирах дискусията, говоря за председателя на изборния щаб на Реформаторския блок, Найден Зеленогорски", сподели бившият депутат.

Под поста на Ананиев са коментирали и други членове на "Движение България на гражданите", сред които Димитър Делчев и Димитър Танев, които не скриха учудването си от решението му. Настимир Ананиев бе зам.-председател на партията. В предишния парламент той оглавяваше транспортната комисия, като бе един от инициаторите на промените в Закона за движение по пътищата.