На фона на разногласия по различни теми между коалиционните партньори - от избора на шеф на БНБ, през изборния кодекс до въпроса трябва ли да се изпраща военна помощ за Украйна - днес управляващите дадоха заявка да продължат борбата с кризите.

Не е решение на инат Любомир Каримански да остане да се състезава сам със себе си за шеф на БНБ, казват от "Има такъв народ" (ИТН).

БСП се надяват до петък Каримански да преосмисли кандидатурата си и процедурата да започне отново.

ГЕРБ тестват управляващото мнозинство по отношение на тяхното усещане за почтеност.

"До петък има много време, за да решим какво да правим", заяви по-рано днес Тома Биков от ГЕРБ.

Северна Македония е червена линия
, която не трябва да се преминава, казват политиците.

Станислав Балабанов от ИТН заяви: "Темата Северна Македония може да създаде изключително напрежение в коалицията

На този фон пореден сблъсък в залата между управляващи и опозиция - за постигнатото и поставените цели.

С декларации започна днешният пленарен ден в Народното събрание (НС).
"В последните дни виждаме промяна в дневния ред на обществото. Опозицията се опитва да замете как се стигна до това управление. България има множество кризи - някои наследени, други международни. Излизайки от ковид кризата, влязохме в енергийна криза, започна война. Обръщаме се към всички граждани да напомним защо влязохме в управлението, защото зад нас стоят интересите на българските граждани, които отказаха да бъдат крадени, лъгани, които искат да се върнат от чужбина. Често чуваме за червените линии, но кои са червените линии на обществото? Борба с корупцията, реформа на съдебната система, модернизация на армията. Това са и нашите червени линии", каза Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната" (ПП).

"ПГ на ГЕРБ-СДС се оказа виновник за всички мелодрами на управляващите през последните седмици. Ние сме саботирали на два пъти избора на управител на БНБ - първия път нямаше желаещ, а втория - ще се избиете за този пост. Виновни сме вероятно, че не можете да се разплатите на фирмите, а вашият министър ходи на протести.

Предполагам, че сме виновни, че сте се оплели за позицията за Македония. Вие можете да вярвате, обаче това не значи, че това е така. Вие живеете в свят на илюзии. Можете да седите в министерски кабинет, да се усмихвате и друго не можете. Вашият дневен ред е много тежък - ще трябва да отговорите защо сте изобщо в управлението на страната", каза Тома Биков, ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Казах, че ние сме в управлението, за да не сте вие там. Това искаха хиляди, оставката на Борисов и на Гешев. Вие трябва да сте далеч от управлението", каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

Депутатите приеха и точка да изслушат външния министър по темата Северна Македония в петък. Дали заседанието ще бъде открито или закрито - ще стане ясно в петък, уточнява БНТ.

ДПС предлагат отмяна на възможността за получаване на постоянно пребиваване срещу инвестиции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!