Кирил Петков ходил в Солун да иска костите на Самуил. Това обяснява и присъствието на извънредния и пълномощен посланик на България в Гърция Валентин Порязов на масата в ресторанта на петзвездния хотел “Хаят”, който се намира на околовръстния път за летището.

Колкото до Лена Бориславова, с която премиерът Петков долетя с правителствения самолет в Солун, правителствени източници казват, че Лена има завидни интереси и към археологията. Това обяснява присъствието й на важната среща в “Хаят”, твърди “Труд” .

Преди повече от месец Петков поставил “задача” пред български историци да направят всичко възможно, за да получим мощите на цар Самуил, “защото с този акт искал да остане в историята”. Заръчал да дадем на гърците, каквото искат от нас, само и само да ни дадат мощите.

Костите се намират в депо в музея за византийско изкуство в Солун. От 2014 г. се правят безуспешни опити за връщане на мощите в България, но гърците поставят неизпълними условия. Претенциите им са България да компенсира Гърция с ценни църковни реликви.

Посланикът ни в Гърция Валентин Порязов не бе открит за коментар. Потърсен бе и външния министър Теодора Генчовска, за да ни каже информирано ли е външно министерство за посещението на премиера в Солун. Оказа се, че Генчовска се прибира в неделния следобед с редовен полет от Гърция, а телефонът й остана изключен и след кацането на летище София.

От сайт за проследяване на полетите се разбра, че още сутринта около 10,30 часа правителственият самолет е кацнал в София. Петков и Бориславова са вдигнали правителствения самолет в събота вечерта, за да отидат в Солун. Там имаше среща на върха за Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Във форума участва и българският външен министър Теодора Генчовска.

В официалната програма на премиера не фигурираше посещението му до Солун. Пресцентърът на Министерския съвет също “скри” от медиите пътуването на министър-председателя до съседна Гърция.

Министерски съвет: Министър-председателят участва във вечеря в Солун

В отговор на журналистически въпроси, Ви информираме, че на 10 юни 2022 г. премиерът Кирил Петков участва в Солун във вечерята на високо равнище на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Подобряването на връзките между страните от региона, облекчаване на транспортната и гранична инфраструктура са били сред темите на разговор.

МС с официална позиция за воаяжа на Кирил и Лена в Солун

Това се казва в съобщение на пресслужбата на МС. Там е посочено, че на срещата са присъствали лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватия, а също председателят на Европейския съвет.

Привикват премиера в НС за паметните записки

Шефът на ДАНС дава обяснения за натиск над учени за РСМ

Петков поискал уволнението на 3 служители от Външно

Проф. Ангел Димитров съобщи, че е обект на натиск от ДАНС с обвинение, че едва ли той предава интересите на страната

Шефът на ДАНС Пламен Тончев ще дава обяснения за натиск върху учени от комисията по историческите въпроси между България и Северна Македония. Преди дни съпредседателят на тази комисия проф. Ангел Димитров съобщи, че е обект на натиск от ДАНС с обвинение, че едва ли той предава интересите на страната.

Депутати припомниха, че ДАНС по закон е под прякото ръководство на министър-председателя и подчертаха, че без неговите санкции би било невъзможно да се оказва натиск върху представители на комисията и бяха категорични, че това по никакъв начин не се вписва в правомощията на ДАНС.

Междувременно се разбра, че “Има такъв народ” (ИТН) са събрали подписи за свикване на закрито заседание на Народното събрание (НС), на което от Кирил Петков ще бъде поискана информация за съдържанието на паметните записки, водени по време на посещението му в Македония и по време на срещата му с комисаря по разширяването Оливер Вархеи.

Заседанието ще е закрито, тъй като на паметните записки има гриф “строго секретно”. Въпросните записки са разпратени на девет човека, което е предизвикало скандал. Кирил Петков е поискал уволнението на 8 човека от външно министерство заради въпросните документи, които е трябвало да останат в дълбока тайна. Външната министърка Теодора Генчовска обаче е отказала да уволни нарочените служители.

Проф. Кирил Топалов: Притеснително е да даваш обяснения в собствената си държава, когато я защитаваш

На мен никой не се е обаждал. Понякога само във фейсбук се намира някой, обикновено човек от РСМ, който или да ме наругае директно, или да ми “обясни”, че това, което ние казваме, не било вярно. В България никой не ми е казвал нищо, но аз много се огорчих и още повече притесних от това, което е станало, защото ако започнат да ни привикват нас, които защитаваме българската историческа и идентичностна национална кауза, кауза на повече от 80 процента от българите, то това би било лош знак.

Притеснително е да даваш подобни обяснения в собствената си държава. В кое време живеем? Аз не знам какво точно са питали проф. Димитров, защото не сме се виждали, само се чухме по телефона за кратко, но каквото и да е, ние, нашата комисия, да бъдем привиквани, е най-меко казано доста странно. Сякаш ние вършим някакво предателство срещу родината си, защитавайки нейния интерес и достойнство. А чий интерес, извинете, да защитаваме - на РСМ, на Сърбия, или може би на Русия?

При това, казвал съм го много пъти - ние сме само научна комисия, която дава експертно мнение и базира становищата си единствено на историческата истина въз основа на историческите извори и изследвания както в България, така и в целия цивилизован свят. Решенията ги взимат други и съответно носят своята политическа и историческа отговорност.

Доц. Наум Кайчев: Недопустимо е да има такива вътрешни проблеми у нас

Не съм бил обект на подобен тип натиск, но искам да се солидаризирам с проф. Ангел Димитров и да се присъединя към неговите заключения и изводи по отношение на случилото се, че е недопустимо да има такива вътрешни проблеми в нашата държава.