ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати, но с разгръщането ѝ управляващите успяха да вземат преднина, която се очертава да расте до изборния ден. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено с независимо финансиране сред 1000 пълнолетни българи.

Според агенцията ГЕРБ се очертава да вземат 7 места в Европейския парламент с 32,4% от гласуващите, докато „БСП за България” ще остане с 6 и 27,3%. Данните на „Екзакта” показват още, че евровотът се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП. 

Първо в БЛИЦ: Това ли ще са окончателните резултати от Евроизборите?! (ГРАФИКА) 

Трети се очертават ДПС с 13,3% и трима представители в ЕП. Относително сигурно е присъствието в европарламента и на ВМРО-БНД, които към момента вървят към 6,5% подкрепа на вота. Под чертата са „Воля – Българските родолюбци” (4,5%), „Демократична България” (4,3%), „Атака” (2%), „Патриоти за Валери Симеонов (2%) и „Коалиция за България” (1,8%). 

Очакваната активност е между 26% и 32%, като според „Екзакта” в столицата тя ще е по-ниска от средната. „Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели”, предупреждават социолозите.

Горещ барометър: Дни преди изборите ГЕРБ дръпна пред БСП вече с ... (ГРАФИКА) 

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!