България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

БЛИЦ уточнява, че думите му са по повод излязлата по-рано днес информация, че списъкът с въоръжение, което страната ни ще предостави на Киев, е готов.

По Стоянов предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента.

"Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе", уточни Стоянов, цитиран от БТА.

"Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, коментира още министърът.

Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Сутринта стана ясно, че е готов списъкът с въоръжение, което България може да изпрати на Украйна, изготвен от военното министерство. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка. Попринцип избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук