141 народни представители гласуваха "за", 38 "против" и 19 "въздържали се" законопроекта на ДПС за защита на българската икономика от токсични, най-вече руски, инвестиции, които имат цел да навредят на интересите на България. По този начин той бе приет на първо четене. 

С промени в закона за насърчаване на инвестициите ДПС предлага специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с националната сигурност. Проектът предвижда да се създаде междуведомствен съвет към министъра на иновациите и растежа, който да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро.

Ако проектът предизвиква съмнения, на кандидат-инвеститора могат да бъдат наложени "поведенчески и структурни мерки" за изпълнение.

Санкционираният от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат Делян Пеевски е един от основните автори и вносители на законопроекта, описван от представители на движението като продължение на промени в закона за българското гражданство, които бяха приети през 2022 г. С тях отпадна възможността за получаването на гражданство срещу инвестиции, или т. нар. златни паспорти - схема, която САЩ свързват и с Пеевски, а той на свой ред е предприел действия, за да се защити.

Освен вносителите "за" гласуваха ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и четирима от "Има такъв народ" се въздържаха, а "Възраждане" и други шестима от "Има такъв народ" се обявиха против.

Станислав Анастасов от ДПС каза при представянето на проекта, че той въвежда в местното законодателство европейски регламент, действащ от 2019 г. и прилаган в 18 от държавите членки. По думите му трябва да се бърза, защото "тези корозивни капитали действаха в България и може би още действат".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук