По покана на губернатора на Московска област делегация, водена от областния управител Илиан Тодоров, посети московското правителство. В делегацията участваха: г-н Явор Нотев – народен представител от Софийска област и заместник-председател на 44-то Народно събрание; г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд; г-н Иван Болярски – представител на „Бороспорт“ АД; г-н Любомир Николов – директор на центъра на промишлеността на Република България в Москва.

На срещата присъстваха : Денис Петрович Буцаев – заместник-министър на Московска област; Антон Владимирович Логинов – заместник-министър на Министерство на инвестициите и иновациите; Александър Александрович Сазанович - зам.-министър в Министерство на младежта и спорта; Павел Александрович Кириллов – зам.-министър на екологията.


В приветствените си думи, г-н Буцаев сърдечно поздрави областния управител Илиан Тодоров, като изрази своята готовност да бъдат обсъдени и подкрепени всички възможности за бъдещо сътрудничество.

Зам.-министър Александър Сазанович представи възможностите на Московска област за развитие на спорта, като предложи 16-те спортни бази да се използват от представители на Софийска област.

Павел Александрович Кириллов – зам.-министър на екологията, сподели, че 2017-а е година на екологията за тях и работят активно в тази насока, като въвеждат разделно събиране на отпадъци, почистват основно речни корита и застрашени водни обекти. Обърна се с молба към областния управител Илиан Тодоров за оказване на съдействие при въвеждане на система за опазване на защитени природни обекти, аналогично на създадената в България – „Натура 2000“.


Г-н Явор Нотев поздрави ръководствата на двете области за решението да си бъдат полезни, продължавайки създадените добри контакти, като сподели и факта, че на държавно ниво са предприети действия за създаване на взаимнополезни отношения.

Областният управител Илиан Тодоров презентира възможностите на български фирми, занимаващи се с почистване на речни корита и третиране на отпадни води, както и възможностите на Софийска област за културен, рекреативен и религиозен туризъм.


В резултат на всички обсъдени възможности, по предложение на областния управител на Софийска област да се създаде работна група, която в следващите 2 месеца да набележи конкретни действия за изпълнението на общи цели. От двете страни отговорни за това са: зам.-министър Логинов и главен секретар на Софийска област г-жа Мая Цанова.