Министърът на земеделието на Унгария се е споразумял със своите колеги от Румъния, Словакия и България забраната за внос да бъде продължена и след 15 септември. Новината съобщи Ройтерс.

Министърът заяви още, че ако няма одобрение от Европейската комисия, то тези страни ще наложат едностранни ограничителни мерки пред украинския внос.

Огромен скандал заради украинското зърно, земеделският министър държан на тъмно, България скоро може да пламне!

През май еврокомисията одобри забраната за 4 вида зърнени храни за тези страни плюс Полша до 15 септември. В съобщението на Ройтерс обаче Полша не се споменава. Вчера еврокомисарят по земеделие полякът Януш Войче-ховски коментира, че забраната трябва да бъде удължена.

Обсъждане

Проектът за решение за отмяна на забраната за вноса на украинско зърно влиза за обсъждане в парламента. Дебатът е първа точка в дневния ред.

Вносители на проекта за възобновяване на вноса от Украйна са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Става дума за доставка на царевица, пшеница, рапично и слънчогледово семе. От опозицията вече призоваха за оставки в кабинета заради готвената отмяна.

Почна се! Блокират цяла България, няма връщане назад

В програмата на парламента е включено и гласуване на кадрови промени в някои комисии.

В три от тях ДПС предлага свои депутати за председатели – това са Ертен Анисова на Комисията по туризъм, Валентин Тончев - за Комисията за взаимодействие с гражданското общество и Цветан Енчев – на Комисията за политиките за българите в чужбина. Засега там няма председатели. Петър Николов от ГЕРБ-СДС е предложен за зам.-председател на Комисията по култура и медии.

Парламентът ще обсъди и окончателното приемане на промените в Законите за насърчаване на заетостта и за достъпа до обществена информация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук