ОЛАФ работи по 30 случая в България и се преценяват още 50, по които евентуално да бъде започнато разследване. По тези 50 случая се чака още информация, заяви в Брюксел говорителят на европейската служба за борба с измамите Йорк Воян.
До 23 ноември Европейската комисия очаква одита на три транспортни проекта по програма ИСПА, заяви в Брюксел еврокомисарят за регионалната политика Данута Хюбнер. Това е последният срок за представяне на доклада на одиторите KPMG и резултатите от екшънплана на българското правителство по тези проекти.
Ако резултатите са добри, ще бъде размразено финансирането на тези проекти. От отпуснатите 880 млн. евро до момента са усвоени около 330 млн., а замразени остават 550 милиона.

Хюбнер каза още, че очаква проектите за изграждането на завод за боклука на София, както и за разширението на софийското метро. Тя уточни, че проектът за метрото е в заключителната си фаза, докато този за завода е в твърде начален стадий.

Еврокомисар Хюбнер препоръча да се укрепи администрацията и да се създаде работеща система за одитите по европейските проекти, за да може България не само да присъства в Европейския съюз, а и
да бъде една от работещите й икономики. /БЛИЦ