Стана известна операция срещу привърженици на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС) на задгранична работа в турското посолство в САЩ, пише "Фокус", позовавайки се на вестник „Хюриет”. Става въпрос за три лица: двама дипломати – съветникът Джем Улусой и пресаташето Джелил Ердоган; както и един административен служител – неговата съпруга Мехтап Ердоган. Те са били спешно извикани да се върнат в централното управление по повод продължаващо разследване на ФЕТО/ПДС в Анкара.

Източници от посолството потвърдиха, че с административна заповед те са били извикани преждевременно да се върнат в Турция, но не уточниха причините. Не е известно също така дали става въпрос за разследване само за връзка на „гюленистите” във Вашингтон, или за „прочистване” въобще на дипломатическите мисии в рамките на МВнР. 

Още от миналия месец в кулоарите се говори, че заради въпросното разследване двама дипломати и едни административен служител в турското посолство в САЩ са привикани в Анкара. Направи впечатление, че пресаташето Джелил Ердоган „изчезна” точно по време на последната визита на външния министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон. Другият дипломат – съветникът Джем Улусой е бил на дипломатическа работа в Генералното консулство на Турция в Бургас в България в периода 2011-2014 година. Другият дипломат – пресаташето Джелил Ердоган е работил заедно с бившия министър Йомер Челик (сегашен говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието) по времето, когато съществуваше закритото Министерство по европейските въпроси. Източници от турското посолство във Вашингтон се въздържат от коментар по темата. Известно е обаче, че посолството официално е уведомило властите в САЩ за прекратяването на мандата на своите трима служители.

Редакцията на „Хюриет” се е сдобила с телефонния номер на пресаташето Джелил Ердоган. Той е потвърдил, че все още не се е върнал в Турция и в момента продължава да е в САЩ. Заявил е, че нормално е трябвало да се прибере в Турция през септември следващата година и не му е известно защо е бил извикан преждевременно. Въпреки категоричната заповед за незабавно връщане в Анкара, Джелил Ердоган и съпругата му Мехтап Ердоган са предпочели да останат в САЩ. Редакцията на „Хюриет” не е успяла да се свърже с другия дипломат – съветникът Джем Улусой. Сегашният случай напомня на други подобни прецеденти в близкото миналото във Вашингтон.

Източници от САЩ потвърдиха информацията, че турски офицер, изпратен на служба в Командване на НАТО в щата Вирджиния, чиито имена, звание и длъжност са скрити, е поискал политическо убежище. Освен това, през същия период акредитираният в посолството на Турция в САЩ дивизионен адмирал Мустафа Угурлу прекрати връзките си с официалните турски власти след като беше издадена заповед за задържането му. В момента е в неизвестност за турската страна. Първият „шок на тема ФЕТО/ПДС” в посолството на Турция в САЩ е още от 2014 година. Тогава изпратеният като пресаташе Мустафа Кемал Сунгур бе отстранен от длъжност по обвинение за „шпионаж” в полза на Фетхуллах Гюлен, посочва още „Хюриет”.