Опозицията поиска парламентарна анкетна комисия да провери обстоятелствата свързани със смъртта на Ахмед Емин и дейността, която е упражнявал в ДПС, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Инициативата за това е на независимите депутати Яне Янев, Димитър Абаджиев и Лъчезар Иванов. Подкрепа има от всички парламентарни групи от опозицията и до края на седмицета ще съберем нужните 48 подписа, за да внесем предложението за създаването на комисията в пленарна зала, обясни Абаджиев.
В мотивите депутатите посочват, че има редица факти, които трябва да бъдат разследвани, защото ообществото се интересува не само от наказателно - правните акспети, свързани със случая, но и от неговите политически аспекти. Анкетната комисия има право да се запознава с класифицирана информация, както и с материали, обект на следствена тайна, така че това е начинът да се разкрие истината около смъртта на Емин, коментира Янев. Спроред него трябва да бъде даден отговор на въпросите дали е изразходвана законно държавната субсидия, която получава ДПС, Емин разпореждал ли се е с други средства освен с тези от държавата, колко са били парите, с които той се е разпореждал и констатирани ли са злоупотреби с тях. Трябва да стане ясно дали мъртвият вече началник на кабинета на Ахмед Доган е бил свързан с бившите или настоящи служби и дали е давал показания пред прокуратура, МВР или следствието за корупция сред висшия ешалон на ДПС, обясни още Янев. Той уточни, че комисията трябва да провери дали Емин сам е написал предсмъртното си писмо или е бил под натиск.
Оставете следствените органи да си свършат работата и не правете политика от една трагедия, коментира лаконично заместник - председателят на ДПС Лютви Местан. /БЛИЦ