Парламентарните избори в Гърция ще се проведат на 7 юли. Те ще се организират след загубата на управляващата партия на евроизборите, за да бъде избегнат продължителен период на политическа нестабилност, съобщава „Български новини“.
 
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос прие искането да свика предсрочни парламентарни избори, което беше представено пред него от премиера на страната Алексис Ципрас. Павлопулос одобри искането, позовавайки се на член 41, параграф 2 от гръцката конституция.
 
Ципрас поиска от президента да разпусне парламента и да свика предсрочни избори, за да бъде избегнат продължителен период на политическа нестабилност в Гърция, който ще навреди на икономическото ѝ възстановяване. Двамата се срещнаха днес в президентската резиденция.
 
„След евроизборите има усещане, че Гърция се намира в продължителен кампаниен период от близо четири месеца, за който съм длъжен да забележа, че създава възможни опасности за гръцката икономика.
 
Като се има предвид, че в момента сме навлезли в един цикъл на нормалност, това при никакви обстоятелства не бива да бъде прекъсвано, тъй като би било знак, че жертвите и усилията на гръцкия народ са застрашени”, заяви Ципрас, мотивирайки искането си за предсрочни избори.
 
Министър-председателят реши да изтегли парламентарните избори по-рано, след като партията му СИРИЗА понесе тежко поражение на вота за Европейски парламент миналия месец. Основната опозиционна сила в Гърция – консервативната Нова демокрация, спечели изборите с преднина от 9,5%.
 
По-рано правителството съобщи, че иска предсрочните избори да бъдат насрочени за 7 юли. Проучванията сочат, че Нова демокрация вероятно ще спечели и тези избори.
 
Финансовите пазари приветстваха перспективата за вота, като гръцките ценни книжа достигнаха 13-месечен максимум днес, покачвайки се с 3,3%.