Новите санкции срещу Русия биха били като "атомна бомба" за икономиката, лишаваща унгарците (и света) от прехрана и рискуваща да докара още мигранти в Европа. Така унгарският премиер Виктор Орбан аргументира пред сръбския президент Александър Вучич отказа си да подкрепи засега новия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна.

Будапеща е сред страните, застанали на пътя на този нов инструмент за натиск над властите в Москва и изолацията им три месеца след началото на войната, пише "Марица". 

"Безразсъдните санкции срещу Русия не бива да бъдат приемани, защото са като атомна бомба", каза Орбан. Това стана ден след подобни коментари на външния министър Петер Сиярто след вечеря на премиера с Фон дер Лайен - пореден опит на Брюксел за компромис с Будапеща.

Нещо повече - "Унгария няма да приеме решения от Брюксел, които са икономически неоправдани и биха означавали повишаване на цените, което ще направи невъзможно използването на пълния индустриален капацитет", каза той пред Вучич в Нови Сад.

Сръбският канал на мрежата N1 го цитира с думите: "В нормални условия Вучич и аз (сега) щяхме да се наслаждаваме на медения си месец." Сръбският му колега обясни, че пред целия свят се задава "тежка зима", но хората в Сърбия не го чувствали, защото нищо не липсвало.

Коментарите на Орбан пред Вучич следват опитите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да го убеди, че комисията ще подкрепи страната му при въвеждане на нов пакет санкции, включващ петролно ембарго.

"Да поддържаме единството на Европейския съюз, когато става въпрос за санкциите срещу Русия, е колективно усилие", обясни на пресконференция говорителят на еврокомисията Ерик Мамер. Въпреки това не е известно да е постигнат пробив на вечерята.

"Приемането на този санкционен пакет ще съсипе енергийната ни сигурност. Би било невъзможно да се купува достатъчно петрол, за да продължат да функционират Унгария и унгарската икономика", каза вчера Сиярто.

"Докато Европейската комисия не предлага решение на тези проблеми, Унгария очевидно не може да подкрепи този санкционен пакет като... атомна бомба, спусната върху унгарската икономика."

Орбан говореше миналата седмица за нуждата от "мащабни инвестиции" в модернизирането на енергийната система на страната. Според цитирани от "Ройтерс" коментари на мозъчния тръст Eurointelligence е "ясно", че "правителството на Орбан търси още пари, забавяне на механизма за условност или и двете". Имат се предвид процедурите на Брюксел срещу Будапеща заради проблемите с върховенството на закона. 

Войната, хлябът и мигрантите

Премиерът на Унгария се съгласи, че зимата ще е "по-трудна, отколкото мнозина очакват", а хлябът бе важна тема в дискусиите, тъй като двамата се срещнаха на традиционния Новосадски панаир, важно изложение за селското стопанство.

Обясни, че Унгария, страна с 10 млн. души, би могла при добро управление да произвежда храна за 20 млн. души, а със Сърбия да си помагат (земите в Северна Сърбия, където има и много етнически унгарци, са сред най-плодородните в страната).

Едновременно с това, ако световните лидери не се погрижат да има достатъчно хляб за всички в очертаващата се продоволствена криза, "огромни маси" ще се насочат към Европа, хора, които ще искат да оцелеят, каза той. "Миграцията няма да се интересува нито от Сърбия, нито от Унгария, но ще ни обземе", продължи той.