Бюджетът не може да отговори на всички очаквани негативи от световната криза, смята министърът на финансите Пламен Орешарски. Той представи в парламента макрорамката за следващата година, която депутатите обсъждат на първо четене. Бюджетът не може да неутрализира всички очаквани неблагоприятни развития на стопанската конюнктура, защото наред със сключените в него фискални стимули и буфери той трябва да продължи да финансира публичните сектори, заяви Орешарски, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Не можем да кажем на учителите, лекарите, пенсионерите и социално слабите  изчакайте със своите заплати, обезщетения и издръжки, докато се справим с негативите на външната криза”, каза министърът. Той припомни, че са предприети редица мерки за справяне с кризата. Като пример посочи облекчаването на бизнес климата, стимулирането на експорта, подобряване на силно влошения достъп на малки и средни предприятия до банково кредитиране.

Орешарски подчерта, че когато се отправят критики към бюджета, трябва да се отчита и фактът, че правителството не се поддаде на изкушението да се увеличат данъците като агресивна мярка за справяне с кризата. Според него при определени условия публичните инвестиции през следващата година могат да станат 2 млрд. лева, въпреки че е заложен 1 млрд. лева. /БЛИЦ